ЗСУ успішно вразили загоризонтні РЛС Росії під Армавіром / скріншот

На фоні успішного удару ЗСУ по загоризонтних РЛС "Воронеж-ДМ" під Армавіром постає питання, чи може Україна повторити такі удари та чи є ще у зоні досяжності українських дронів такі компоненти російської системи попередження про ракетний напад.

Як зазначають аналітики Defence Express, РЛС під Армавіром були найближчими від поточної лінії фронту - 430 км.

Другий за дальністю "Воронеж-ДМ" від України - лише у 450 км по прямій. Ця РЛС тримає у зоні огляду сектор від Північної Атлантики до Італії. Однак вона знаходиться у Калінінградській області на аеродромі Дунаєвка, тож маршрут польоту має проходити через повітряний простір Польщі.

Відео дня

Якщо брати маршрут по території РФ, то, як вказують аналітики, другий за дальністю "Воронеж" знаходиться у 900 км від кордону з Україною - під Санкт-Петербургом у Лехтусі. Це "Воронеж-М", що працює у метровому діапазоні. Його зона відповідальності - Північне море та Північна Атлантика з пусковими районами стратегічних підводних човнів НАТО.

Також на відстані 1500 км, що наразі є максимальною дальністю досяжності українських далекобійних дронів-камікадзе, є ще один "Воронеж-М" у районі міста Орск Оренбурзької області, він дивиться у бік Китаю.

"А якщо ці фантазії стануть реальними, то єдиним, що буде працювати у РФ у бік Європи, стане РЛС "Волга" у Білорусі, яка працює у дециметровому діапазоні та знаходиться поряд із містом Ганцевичі. До неї - від кордону України близько 110 км. Ця станція будувалась ще за часи СРСР, але вступила у стрій лише у 2003 році та знаходиться у довгостроковій оренді РФ, тобто удар по ній - це удар по території РФ", - зауважують аналітики.

Удари ЗСУ по РЛС Росії

23 травня безпілотники уразили загоризонтну РЛС великої дальності "Воронеж-ДМ" у Краснодарському краї, що входить до російської системи раннього попередження про ракетний удар.

Зазначалося, що основне завдання цих РЛС - фіксація пусків балістичних ракет з ядерними боєголовками. Всього у Росії 10 загоризонтних РЛС "Воронеж" з різними діапазонами робочих частот. На створення такої РЛС може піти від 2 до 2,5 років.

Вас також можуть зацікавити новини: