Аналітик оцінив, чи правий був Залужний, коли не пішов у контрнаступ у 2022 році / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото facebook.com/CinCAFU

Військовий аналітик Сергій Грабський оцінив, чи мав рацію Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, коли погодився перенести контрнаступ ЗСУ з 2022 на 2023 рік та, врешті, виокремив його головною метою Херсон, а не Крим.

Відповідну зміну у рішеннях військового командування України раніше розкрив кореспондент The Wall Street Journal Ярослав Трофимов у книзі "Наші вороги зникнуть". На думку Грабського, на той час говорити про прорив оборони на Півдні було б "неприпустимою розкішшю", з огляду на наявні засоби озброєння, техніку та відсутність переваги нашої авіації у повітрі. Про це він заявив "24 Каналу".

На його думку, кроки, які реалізували ЗСУ у 2022 році, свідчать про те, що наше командування ретельно готувалося до наступу. Грабський каже, що ЗСУ не могли просто проігнорувати угрупування військ РФ на правому березі Херсонської області, адже тоді б окупанти могли б спрямувати війська на Миколаїв або Одесу.  

Відео дня

"На Південному напрямку залишати угруповання противника на правому березі Херсонської області, яке загрожувало б Миколаєву та Одесі, було б нерозумно. Виглядає абсолютно волюнтаристське припущення, що нібито розглядалося питання прориву оборони противника на Півдні за тих умов, які відбувалися у 2022 році", - сказав Грабський.

Аналітик стверджує, що ЗСУ досягли свого "максимуму" у військових операціях за 2022 рік. І наступний рік показово довів, що навіть додаткова тисяча гаубиць від США (а лише сотня начебто мала вплинути та здатність ЗСУ перерізати сухопутний коридор окупантів з Криму), все ж таки недостатній ресурс для досягнення цілі, заявив він. За його словами, у РФ зброї було суттєво більше, ніж в України, але, навіть якби Залужний реалізував свій план, цим він спровокував би іншу небезпеку.  

"Створивши коридор, військове керівництво ставило б під загрозу боєздатність і можливість військ, які здійснили прорив, вести подальші бойові дії", - зазначив Грабський.

На його думку, потрібно більш критично ставитися до відповідних статей, які оцінюють успішність чи неуспішність військ України. Його остаточний вердикт щодо плану Залужного: Головнокомандувач ЗСУ не помилився. 

"Він зробив усе правильно, виходячи з тих можливостей, якими ми володіли станом на вересень 2022 року", - підсумував аналітик.

Що відомо про план контрнаступу Залужного у 2022 році

Матеріал щодо відкладеного контрнаступу Залужного, грунтуючись на книзі Ярослава Трофимова, опублікував Business Insider 9 січня. Видання процитувало думку кореспондента The Wall Street Journal щодо того, що якби Залужний здійснив контрнаступ військ України у 2022 році, це могло б змінити поточний перебіг війни.

Трофимов стверджував, що план Головнокомандувача ЗСУ підтримав президент Володимир Зеленський. Залужний наполягав, щоб армія України пішла на прорив через певну частину Запорізької області й цим маневром розірвала "сухопутний міст" військ РФ до Криму у 2022 році. Тоді Україна звернулася до США з проханням надати 90 додаткових гаубиць і достатню кількості артилерійських боєприпасів, щоб здійснити ризикований контрнаступ. Проте партнери переконали Залужного, що пріоритетнішою ціллю на півдні являється Херсон. За підсумком, контрнаступ у 2023 році розбився об російську оборону.

Вас також можуть зацікавити новини: