Український "Дозор-Б" та його ліцензійний польський Аналог "Онцилла" / radiosvoboda.org

Міністерство оборони України закуповує для ЗСУ польські бронемашини Oncilla, створені на базі української машини «Дозор-Б».

Читайте такожУкраїнська армія отримає нові сучасні фляги для води (відео)

Відео дня

Як повідомляє «Радіо Свобода», про це йдеться у відповіді на інформаційний запит журналістів проекту «Донбас.Реалії».

«Міністерством оборони України, відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 і 2019 роки, здійснюється закупівля польських бронетранспортерів 4х4 Oncilla (аналог ТКБМ «Дозор-Б»)», – вказано у відповіді, наданій Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України.

У Міноборони додали, що в період з 2017 по 2019 роки відомство не закупило жодної одиниці бронемашини «Дозор-Б».

Відомство не надало інформації щодо недоліків «Дозора», виявлених під час експлуатації.

Зазначається, що «Дозор» – це розробка харківського КБ імені Морозова, вперше машину представили у 2004 році. Виробляли її на Львівському бронетанковому заводі, який входить до складу ДК «Укроборонпром».

У 2016-му до ЗСУ передали першу і поки що єдину партію ТКБМ «Дозор-Б» у складі десяти бронемашин.

У спілкуванні з журналістами директор львівського заводу Віктор Андрощук повідомив, що на підприємстві більше не займаються виробництвом машини «Дозор-Б».

У матеріалі проекту «Донбас.Реалії» зазначається, що про недоліки «Дозора» розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець.

«Недоліків було близько семи. Вони стосувалися температури у відділенні десанту, яка була вищою, ніж потрібно. Вони стосувалися шумів, що перевищували допустимий рівень. Вони стосувалися певним чином перевищень маси, яка була визначена за технічним завданням», – пояснив експерт.

Більше того, повідомляється, що польський броньовик Oncilla було створено саме на базі українського «Дозора» – Польща купила в України ліцензію на його виробництво.

Вперше "Онциллу" представили в 2013 році – майже через 10 років після презентації оригінальної української розробки. Але, за словами експертів, це не завадило полякам швидко перевершити український аналог.

«За оцінкою військових, які експлуатували «Онциллу», машина зібрана більш якісно, більш просторе компонування всередині. Машина не галаслива всередині, гальмівна система задовольняє, заряджання йде зсередини», – зазначив керівник Асоціації виробників озброєння і військової техніки України Руслан Джалілов.

В Асоціації вважають, що Україна мала допрацювати свою оригінальну розробку, а не надавати перевагу закордонному аналогу.

Тим часом експорт «Онцилли» не обмежується Україною. Цього року польські бронеавтомобілі з'явилися на параді до Дня незалежності Сенегалу.