В Офісі президента не приховують сподівань, що лютневий "Рамштайн" буде авіаційним. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що міжнародні партнери вже почали працювати над питанням передачі Україні реактивних винищувачів F-16

Дійсно, якщо Україна отримає літаки західного виробництва, це, з великою ймовірністю, будуть саме F-16. Адже це найпоширеніша модель сучасних бойових літаків, які знаходяться на озброєнні багатьох країн та виробляються до сьогодні.Авіаційна компанія Lockheed Martin навіть повідомила про плани з нарощення виробництва цих літаків задля підтримки країн, які передаватимуть їх Україні. Компанія пропонує не постачати літаки Україні, а замінити виготовленими аналогічні винищувачі у інших країнах.

А от, скажімо, якби США зараз зголосилися передати нам F-16, то це були б F-16 модифікації F-16С. Саме вони найбільш корисні у війні проти Росії

Відео дня

Та варто не забувати, що цикл виробництва літака F-16 триває понад два роки. Тож, якщо зараз компанія отримає замовлення на їх виготовлення, раніше як за 2-3 роки ми літаків не отримаємо. Єдиний варіант для нас - вже зараз отримати вживані літаки, які є в інших країнах.

На сьогодні Нідерланди, плануючи замінити свої F-16 на сучасніші F-35, начебто, погодились віддати свої літаки Україні. Але також треба зважати, що F-16 мають кілька модифікацій.

Так, у Нідерландів на озброєнні стоять найстаріші  - F-16А (одномісні) або F-16В (двомісні). Вони пройшли кілька циклів модернізації, та все одно не є найсучаснішими: заточені на ведення повітряного бою та мають обмежені можливості для завдання ударів по наземних цілях. А от, скажімо, якби США зараз зголосилися передати нам F-16, то це були б F-16 модифікації F-16С. Саме вони найбільш корисні у війні проти Росії, адже мають більше можливостей для завдання ударів по наземних цілях з використанням високоточної зброї. Тобто, мають відповідне прицільне обладнання.

Майже фантастичний варіант - отримання Україною французьких винищувачів Rafale. Вони - одні з найкращих, досконалих та популярних у світі

Зважаючи, що в бюджеті США закладені гроші на навчання українських пілотів керуванню літаками F-16 та F-15, це означає, що США все-таки планували передати нам ці літаки. І тут цікаво, що кілька місяців тому американці вивели з Окінави дві ескадрильї винищувачів F-15. Це означає, що півсотні літаків стали для нас доступними. Треба тільки пам’ятати, що ці F-15 фізично старіші, й, відповідно, мають менший залишок ресурсу. Проте й вони є "чистими винищувачами", не призначеними для завдання ударів по наземних цілях. 

Теоретично, вони можуть це робити, але лише з використанням некерованих авіаційних бомб. Тобто так, як сьогодні роблять росіяни, коли заганяють високотехнологічні Су-34 над наші позиції, скидаючи звичайні некеровані бомби та підставляючись під вогонь ППО. На відміну від них, сучасніші винищувачі F-16 модифікації С та D були б спроможні використовувати керовані авіабомби, як мають дальність польоту до кількох десятків кілометрів. Ними можна завдати ударів, не входячи в зону роботи російського ППО.

Окрім того, використання високоточної зброї повністю змінює філософію застосування авіації. Якщо раніше розрахунок був у тому, скільки літаків потрібно для ураження одної цілі - з високоточною зброєю питання вже в тому "скільки цілей може вразити один літак". Тобто поява сучасніших літаків в Україні зменшить потребу в їх великій кількості. Умовно кажучи, їх буде потрібно не п'ятдесят, а, наприклад, тридцять одиниць. 

Чому це важливо? США можуть передати нам доволі багато літаків (у них на зберіганні стоїть кілька сотень тих самих F-16). Однак питання слід ставити так: яку кількість літаків наші Повітряні сили спроможні будуть прийняти? Адже для літаків все-таки потрібні пілоти та наземний персонал. 

Якщо наші повітряні сили можуть забезпечити, умовно, три ескадрильї цих літаків, ймовірно, така кількість і буде поступово нам передана.

Також важливе питання, які країни підтримають рішення про передачу винищувачів. Потенціал вживаних літаків F-16 в Європі поступово вичерпується. Нідерланди, Норвегія та Данія вже замінюють їх на сучасні F-35. Сучасні модифікації цих літаків ще можна знайти у Греції та Туреччині, але ці країни не можна брати у розрахунок, їм також потрібні ці літаки. От, власне, і все.  

Експерти також можуть спрогнозувати, наприклад, отримання Україною шведських винищувачів Grippen. Вони досить непогані, легкі та багатофункціональні. До того ж, вони прості в обслуговувані, оскільки проектувалися для строковиків.

Третій варіант - передача Україні літаків Eurofighter, які перебувають на озброєнні кількох країн, наприклад, Італії та Іспанії. Але в обох випадках можна говорити про обмежену кількість для передачі. 

І останній, майже фантастичний варіант - отримання Україною французьких винищувачів Rafale. Вони - одні з найкращих, досконалих та популярних у світі. Можна згадати, що Франція стала країною, яка навесні першою передала нам сучасну артилерію, а потім оголосила про передачу колісних танків. Тому варіант передачі літаків Францією не виключаємо. Але, швидше за все, Україна отримає F-16 від Нідерландів чи США

Так, сьогодні в Пентагоні заявляють, що мова про передачу військової авіації Україні не йде. Але згадайте, як кілька днів тому на офіційних брифінгах США пояснювали, чому не йде мова про передачу американських танків Abrams. Ми чули, що ці танки заскладні для України і тому подібне. Але проходить кілька днів, і ми маємо рішення про передачу цих танків. Що зрушило ситуацію з місця - невідомо. Процеси, пов’язані з передачею нам озброєння, не є публічними.

Ще один приклад - історія з телерадіолокаційними ракетами HARM: поки росіяни не повідомили про уламки цих ракет, ніхто навіть не знав про постачання їх Україні. Це не оголошувалось. Не виключено, що й з літаками ведеться не публічна робота. А про ухвалене рішення ми почуємо на наступному засіданні "Рамштайн".

Андрій Харук, військовий історик, професор Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного