Росіяни називають РСЗВ "Торнадо-С" аналогом MRLS, проте на ділі все не так / фото Міноборони РФ, Facebook

Росіяни загрожують своїми реактивними системами залпового вогню "Торнадо-С", називаючи їх аналогом західних MRLS, відзначаючи їх "високоточність".

При цьому, як пише "Фокус", поки що такі системи "відзначилися" лише ударами по житлових будинках в Україні – наприклад, в Авдіївці Донецької області.

Аналітик "Мілітарного" стверджують, що "Торнадо-С" використовується ворогом як оперативно-тактичний ракетний комплекс для ураження тилу. Однак при грамотному використанні він дійсно стає "російським HIMARS". 

Відео дня

Керовані реактивні снаряди калібру 300 мм вражають цілі на відстані до 120 км. Водночас система управління вогнем з навігатором на російській ГЛОНАСС в пусковій установці дає можливість наводитися на ціль без станції розрахунку балістики.

Дальність стрільби керованих реактивних снарядів – понад 100 кілометрів. Точність стрільби снарядів "Торнадо-С" в 15-20 разів вище, ніж у снарядів його попередника – РСЗВ "Смерч", стверджують в "Ростех". 

Defense Express пишуть, що у росіян таких систем спочатку було максимум 20 одиниць. РСЗВ 9к915 "Торнадо-С" – досить рідкісний екземпляр в арсеналі окупаційних військ РФ. У листопаді 2022 року "Ростех" заявив про нібито передачу в армію РФ партії нових систем типу "Торнадо-С" і "Торнадо-Г".

Тим часом військовий експерт Павло Нарожний вважає, що називати "Торнадо-С" аналогом HIMARS все ж не варто. За його словами, американська система – високомобільна і універсальна пускова установка, з якої можна запускати різні типи ракет. Російські ж установки заточені під певний калібр. 

"В американських системах немає калібрів, напрямні там стоять в контейнері. Сам контейнер змінюють кожен раз при стрільбі і в ньому може бути різний тип ракет. HIMARS стріляє ракетами на 40 і 84 км, а далекобійними ракетами ATACMS на 300 і навіть на 600 км в більш нових модифікаціях", – пояснив він. 

Не можна порівнювати і точність цих систем. Росіяни явно перебільшують цю характеристику. 

"HIMARS наводиться інерційною системою наведення, коректованою по GPS. Якщо забити однакові координати для двох ракет і це буде будинок, то перша зробить отвір, а друга залетить в нього і вибухне всередині. У "Торнадо-С" прогалини в 15-20 метрів через іншу навігаційну систему", – додав Нарожний. 

Система "Торнадо-С": що потрібно знати

"Торнадо-С" – російська багатокаліберна реактивна артилерійська система, призначена для стрільби залпами по різних цілях на великі відстані. Вона може випускати ракети різних калібрів, включаючи 220 мм, 300 мм і 400 мм.

Залежно від типу ракети і ракетного боєзапасу, РСЗВ "Торнадо-С" має дальність стрільби від приблизно 120 км до більш ніж 300 км. Відомо, що в арсеналі цієї установки є різноманітні боєприпаси, включаючи різні типи касетних боєприпасів, такі як осколково-фугасні, протитанкові та інші.

Відомо, що вони використовувалися окупантами на сході України з початку війни в 2014 році. Після повномасштабного вторгнення росіяни стали застосовувати їх і на інших ділянках фронту. 

Вас також можуть зацікавити новини: