Артилерія росіян почала масово вибухати / t.me/zloyodessit/

Не менше половини російських втрат в артилерії відбуваються через розрив ствола при пострілі. Це вказує на сильну зношеність артилерійських стволів і застосування некондиційних снарядів, вважає військовий експерт Олександр Коваленко.

"Що сталося з цією російською гаубицею Д-20 (на фото - ред.)? Розірвало ствол через випрацювання його ресурсу, ще років 40 тому і законсервованого? Або всередині ствола рвонув снаряд, непридатний до застосування, але які женуть РОВ в зону БД незважаючи на ризики?" - запитує Коваленко.

При цьому експерт констатує, що виготовлення нової артилерії в Росії знаходиться "в анабіозі" через проблеми з виробництвом артилерійських стволів. За підрахунками Коваленка, росіяни здатні випускати лише близько 10% від тієї кількості гармат, які знищуються на фронті. Тому змушені знімати зі зберігання старі.

Відео дня

"Зняття з консервації артилерії Д-20, Д-30 та іншої номенклатури, почалося в Росії ще навесні 2022. (...) знімалися більш менш придатні до застосування гаубиці і САУ. А зараз все більше в хід йдуть ті, які відносяться до непридатних до застосування", – вважає Коваленко.

Аналогічно експерт бачить ситуацію з боєприпасами в російській армії: придатні снаряди були використані раніше, тепер доводиться використовувати сумнівні і відверто непридатні.

"Так, гаубиця навіть зі стволом, що виробив свій ресурс, може стріляти, але слід розуміти, що її гармата непередбачувана. Стосовно снарядів це взагалі пекельна лотерея. "Російська рулетка" з двома патронами в барабані", – описує ситуацію Коваленко.

Росія везе на фронт застарілий мотлох

Втрати російської армії в техніці за рік війни можна порівняти хіба що з масштабами Другої світової війни. За даними українського Генштабу, на сьогодні росіяни втратили понад 3,6 тис танків, майже 7 тис бронемашин, близько 2,7 тис артилерії, понад 500 РСЗВ.

Маючи такі втрати, агресор змушений заповнювати їх усім, що є під рукою. Гармати часів Сталіна вже помічені в Україні. А разом з ними і танки 1940-х років.

Але це ще не найабсурдніше, що можна побачити. Росіяни також почали конструювати неймовірних бронемонстрів, які наполовину складаються з легкого бронетранспортера, а на другу половину – з корабельної гармати.

Вас також можуть зацікавити новини: