Володимир Путін / REUTERS

За останні кілька місяців у більш ніж 80 містах Росії тисячі чоловіків і жінок виходили на вулиці на антиурядові протести.

І це були не традиційні невдоволені громадяни з середнього класу, інтелігенти чи студенти, а роботяги. Сам факт протестів і їхній політичний контекст викривають зубожіння Росії і крихкість режиму Володимира Путіна, який намагається здаватися сильним.

 Втім, як пише Wall Street Journal, Заходу не варто зловтішатися. Зіштовхнувшись з проблемами вдома, Путін може спробувати створити нові проблеми за кордоном.

Відео дня

Читайте такожКолишній депутат Держдуми назвав наступну жертву Путіна

Видання нагадує, що росіяни невдоволені пенсійною реформою свого президента, яка була представлена в червні. Її головна мета – заощадити 15 мільярдів доларів державного бюджету до 2024 року, поступово підвищуючи пенсійний вік на 5 років для чоловіків і жінок. На перший погляд зміна не здається чимось настільки драматичним, щоб викликати таку реакцію населення. Пенсії у Росії все одно мізерні і в середньому сягають 220 доларів. Це один з найнижчих рівнів у Європі. Така пенсія лише трошки перевищує лінію бідності.

Однак для мільйонів росіян додаткові п’ять років праці – це серйозний удар. Середня зарплата у Росії невелика і становить 592 долари на місяць. Саме тому хоч майже всі в країні працевлаштовані, 14% населення або 20 мільйонів росіян живуть за межею бідності, згідно з офіційною статистикою. Незалежні експерти з Вищої школи економіки у Москві з’ясували, що минулого року 41% росіян мав труднощі з купівлею їжі і одягу. Для багатьох вибір драматичний: ходити на роботу і жити в злиднях чи сидіти вдома і теж жити в злиднях.

Тривалість життя чоловіків у Росії – до 67 років. Таким чином, лишається неповних два роки пенсії, згідно з новим законодавством країни. Багато росіян бояться, що вони просто помруть на роботі.

«Після цієї пенсійної реформи у мене відчуття, що я у пастці, з якої не виберуся», - сказав неназваний працівник російської залізниці.

Читайте такожThe Guardian: Росія на межі вибуху, попри вигадки пропаганди

Протести проти підвищення пенсійного віку в Росії викрили тріщину в тому, що називають «контрактом» Путіна з російським народом: «Ви лишаєтеся поза політикою, а я гарантую вам стабільність». Цей контракт витримав удари минулих років, зокрема кризу 2008-2009 років, коли російська економіка скоротилася майже на 8% після обвалу цін на нафту. Тоді труднощі можна було списати на зовнішні фактори. Сьогодні ж такої відмовки немає. Доходи росіян падають вже четвертий рік поспіль. І цей біль здається наслідком самоскалічення. Росіяни відчувають, що режим Путіна вдарив їх ножем у спину. Тому російський президент зробив спеціальне звернення на телебаченні 29 серпня. За 18 років йому ніколи не доводилося просити про підтримку для таких політичних змін. Його промова була щиросердною і благальною, але цього виявилося не достатньо. Згідно з опитуваннями, до промови Путіна лише 6% росіян підтримували пенсійну реформу, а 80% були проти. Після неї цифри змінилися на 11% і 75% відповідно.

Рейтинг підтримки Путіна, на якому тримається легітимність його режиму, невпинно скочується вниз. Ще в травні він складав 79%, а у вересні досяг позначки 67%. Для демократії це був би все одно захмарний рейтинг. Але це погані новини для країни, в якій Путін – єдиний політик без будь-якого досить популярного опонента.

Видання зауважує, що головний біль Путіна може швидко стати проблемою Заходу. В кінці 2013 року, коли його рейтинг обвалився до найнижчого рівня за 13 років (і той рівень був лише на 6% нижчим, ніж сьогодні), він кинувся покращувати його допінгом на Олімпійських іграх в Сочі, анексією Криму і початком війни проти України. З того часу мілітаристський патріотизм став ключовим для популярності Путіна. Десятки мільйонів росіян потрапили під вплив його пропаганди про те, що Росія оточена ворогами і лише він здатен захистити батьківщину, відновивши колишню славу СРСР.

Читайте такожУ Петербурзі активісти побажали Путіну на день народження "довгих років тюрми" (фото, відео)

Російський народ витерпів багато чого: утримання і розвиток окупованого Криму за три мільярди доларів на рік, прямі і непрямі збитки на 100-150 мільярдів доларів через санкції Заходу, дві програми модернізації армії, які в сумі коштували близько 650 мільярдів. На додачу до цих програм витрати на армію і поліцію будуть збільшені на 33% у наступні три роки. Але протести вказали, що терпіння росіян має межі.

Путін осідлав «тигра патріотичної гарячки», але цього звіра важко утримувати. Йому потрібне свіже м’ясо і побільше крові. Сьогодні, коли пенсійна реформа б’є по популярності Путіна, вірогідно знову настав час годувати монстра російського патріотизму.

Очевидними цілями, які можуть повтори долю Криму і України, видання називає російськомовні регіони в сусідніх країнах: Нарва у Естонії і Латгалія в Латвії. На додачу до чергової ін’єкції патріотизму Путін, безумовно, сподівається виставити НАТО роздробленим і неефективним. Звісно, такий крок був би ризикованим. Але політичні розрахунки Путіна можуть говорити йому, що закордонний авантюризм менш шкідливий, ніж внутрішні потрясіння.