У Росії знову накачали "ура-патріотичний психоз" / фото УНІАН

Соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна" Ігор Эйдман пояснив, яким чином велич, що послідувала після вставання з колін, стала такою привабливою для більшості росіян.

"Як людина, яка з 90-х років постійно читає звіти про соціологічні дослідження, можу сказати, що ця пристрасть до величі, відродження імперії, держави, патріотизму в якості пріоритетів в 90-і і 2000-і роки дуже поступалася елементарним людським соціальним та побутовим потребам. Йдеться про потреби в нормальному рівні життя, гарній зарплаті, якісній медицині, добрій освіті, нормальному житлі тощо", – розповів він. Про це повідомляє "Главред".

За його словами, "росіяни – не якісь довбануті патріоти, які готові були заради величі імперії "затягнути пояси" і піти в бій". Але в 2014 році влада провела досить потужну політтехнологічну операцію – розкрутила по телебаченню варварську анексію Криму, створила образ ворога з України, накачала ура-патріотичний психоз.

Відео дня

Читайте такожЕксперт розповів, як Путін може зайняти Кремль ще на один термін

"Такий психоз завжди настає, коли починається війна. Так було й раніше, наприклад, під час Першої світової війни. Коли почалася війна, ура-патріотичний психоз був у всіх країнах і містах: у Берліні, Петербурзі, Парижі, Лондоні натовпи людей кричали "Батьківщина або смерть!" і йшли вербуватися в армію. Але потім цей психоз обернувся повною протилежністю, і через три роки після 1914-го, тобто в 1917 році, люди кидали все, шинелі і гвинтівки, і бігли, їм було наплювати вже, захоплять їх німці чи ні – було не до цього", – нагадав соціолог.

В 2014 році, як раз через сто років, в Росії знову накачали цей ура-патріотичний психоз. У людей було відчуття війни. Був створений образ ворога, зазначив Эйдман.

"А зараз все це починає слабшати, і люди почали повертатися до своїх елементарних і природних потреб, до того, чого вони хочуть: добре жити в матеріальному плані, якісно лікуватися, щоб їхні діти отримували хорошу освіту, щоб були хороші квартири і т. д. Для росіян це в тисячу разів важливіше, ніж всі ці гучні слова про державу і батьківщину", – констатував експерт.