Великі інтернет-компанії, у тому числі Google і Wikipedia, висловлювалися проти деяких статей реформи /фото pexels.com

У майбутньому європейські видавці преси отримають більше переваг перед обличчям великих інтернет-агрегаторів, наприклад Google.

Представники Ради ЄС, Єврокомісії, а також Європарламенту в середу, 13 лютого, досягли угоди щодо реформи авторського права в Євросоюзі, пише dw.com.

Зокрема, реформа передбачає, що ЗМІ повинні отримувати винагороду, якщо їхні матеріали повторно використовувалися агрегаторами або соціальними мережами, наприклад, Google або Facebook.

Відео дня

Крім того, винагороду повинні будуть отримувати і власники прав або творці контенту, якщо їх пісні або відео поширюються через онлайн-портали. Ця стаття реформи торкнеться в першу чергу YouTube.

Європарламентар від німецького Християнсько-демократичного союзу Аксель Фосс привітав угоду про реформу. "Захист цифрового авторського права покладе кінець епохи Дикого Заходу в Інтернеті. Тепер ми зможемо відповідати новій реальності і бізнес-моделей цифрового століття", - вважає Фосс.

Читайте такожІнтернет не буде колишнім: Євросоюз може заборонити меми

З ним незгодна депутат Європарламенту від "Піратської партії" Юлія Реда. "Ця угода являє собою небезпеку для дрібних видавництв, авторів і в тій же мірі для інтернет-користувачів", - впевнена Реда.

Реформа, суть якої полягає в модернізації авторського права в епоху цифрових технологій, обговорюється в Євросоюзі з 2016 року. Навколо законопроекту велися запеклі дискусії. Великі інтернет-компанії, у тому числі Google і Wikipedia, висловлювалися проти деяких статей реформи. У липні Європарламент відхилив законопроект у зв'язку з тим, що ряд його положень викликав критику фахівців.

Для вступу в силу рішення повинно бути схвалене представниками усіх країн-членів Європейського Союзу та Європарламентом. Як зазначає агентство dpa, ці процедури в таких випадках найчастіше мають формальний характер.

Раніше УНІАН повідомляв, що Європарламент 12 вересня 2018 року прийняв із поправками директиву про авторське право в інтернеті, яка була відхилена в липні. Проти прийняття закону кілька років велася кампанія - в першу чергу, із-за 11-ї статті про "податок на посилання" і 13-й статті про відповідальність онлайн-платформ за користувальницький контент.