Гевін Вільямсон / REUTERS

Росія залишається загрозою безпеки для країн НАТО, проте Заходу не потрібна конфронтація з Москвою, і в цьому сенсі Лондон відкритий до діалогу.

Про це виступаючи на щорічній Мюнхенській конференції з безпеки, заявив британський міністр оборони Гевін Вільямсон, передає Бі-Бі-Сі.

"НАТО зараз має більше значення, ніж будь-коли, тому що наш старий противник знову в грі, - сказав міністр. - 30 років після падіння Берлінської стіни та через п'ять років після незаконної анексії Криму Росія залишається загрозою нашій безпеці"

Відео дня

Росія, продовжив Вільямсон, попри всі її заперечення, явно порушила договір РСМД і втягує Захід у гонку озброєнь, в якій він не зацікавлений і починати яку він не хоче.

"Кремль переносить свої битви в "сіру зону", діючи без правил за допомогою шпигунства, військових, політичних, кібер, економічних і навіть кримінальних інструментів, щоб підірвати позиції своїх конкурентів", - продовжив Вільямсон.

"Як нація, яка дорожить такими цінностями як демократія, толерантність і справедливість, ми не повинні бути залякані", - заявив міністр.

Читайте такожГлава Міноборони Британії закликав готуватися до жорсткого протистояння РФ після Brexit

"Однак дозвольте мені сказати з усією ясністю, ми не хочемо таких відносин з Росією", - підкреслив він.

"Ми залишаємося відкритими до іншого типу відносин, варіанти діалогу залишаються на столі. Життєво важливо постійно працювати над тим, що уникнути ескалації й попередити ризик помилки", - сказав міністр оборони Великоъ Британії.

На початку тижня Вільямсон виступив з такою промовою в Королівському інституті оборонних досліджень, у якій він заявив про те, що Британія не буде "паперовим тигром" і не повинна боятися демонструвати свою військову міць.

Тоді Вільямсон сказав, що дії Росії і Китаю розмивають межі між світом і війною.

Заяви про необхідність бути готовими застосовувати силу прозвучали і в Мюнхені, однак більш стримано.

Вільямсон також пообіцяв, що Велика Британія буде підтримувати і розвивати механізми європейської безпеки і продовжить грати провідну роль в НАТО.

На завершення міністр закликав Росію поважати міжнародний правопорядок.

"Ми закликаємо Росію почати діяти в рамках міжнародного порядку, заснованого на правилах. Звернути зі шляху, на який вона встала, і вибрати інший, новий шлях", - заявив Вільямсон.

Міністр нагадав про політиків, які виступали в минулому на конференції в Мюнхені. Політиків, у яких, як він сказав, були бачення і сміливість, необхідні для того, щоб зупинити холодну війну.

"Це надихає нас люди - такі як Рональд Рейган, Маргарет Тетчер, Джордж Буш, Гельмут Коль і, звичайно, Михайло Горбачов", - сказав Вільямсон.

"Ми сподіваємося, що Росія обере інший шлях, натхненна не тими, хто хоче нести страх і ненависть, а тими, хто хоче нести надію і мир", - заявив британський міністр оборони.