Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ Індії викликало чинного високого посла Пакистану в Нью-Делі, щоб висловити протест проти того, що індійська сторона називає «неспровокованим актом агресії Пакистану проти Індії».

Як повідомляє пакистанське видання DAWN, в ноті, переданій пакистанському дипломату, сказано, Військово-повітряні сили його країни порушили індійський повітряний простір і атакували індійські військові пости.

«Це контрастує з індійською невійськовим антитерористичним превентивним ударом проти табору терористів «Джаеш-ель-Мухаммед в Балакоті 26 лютого 2019 року», - йдеться в заяві індійського МЗС.

Відео дня

Читайте такожІндія і Пакистан закривають повітряний простір для комерційних рейсів і аеропорти – ЗМІ

У ній також Індія висловлює свій протест проти того, що називає «пакистанською жорстокою демонстрацією пораненого службовця Індійських ВПС», якого схопила армія Пакистану. При цьому, індійська сторона наполягає, що це було порушенням міжнародного закону.

«Пакистану чітко дали зрозуміти, що ув’язнений індійський військовослужбовець не повинен постраждати», - заявили у Нью-Делі, додавши, що пілот повинен «негайно і безпечно повернутися» додому.

В індійському МЗС також заявили, що передали Ісламабаду всі дані про розташування таборів терористичної групи «Джаеш-ель-Мухаммед» на пакистанській території. А також повідомили про всі деталі індійської операції.

26 лютого, індійські військові літаки завдали «попереджувального авіаудару» по бойовиках у Пакистані. Влада Індії заявила про «значну кількість» загиблих бойовиків. Пакистан, зі свого боку, заявив, що жертв не було, але попередив, що може відповісти на «агресію Індії». Згаданий авіаудар називають першим ударом, здійсненим по території Пакистану чи підконтрольної йому частини Кашміру з часу останньої війни між двома державами в 1971 році. Напруженість між Пакистаном і Індією, які мають ядерну зброю, зросла після нападу смертника в Кашмірі, внаслідок якого загинув щонайменше 41 індійський поліцейський. Відповідальність за напад взяло на себе базоване в Пакистані угруповання «Джайш-е-Мохаммад».