Ілюстрація / REUTERS

Сім’ї знають, як її знайти. Севгіль Новрузова повертала додому синів з місця, де колись був проголошений халіфат «Ісламської держави». Вона діставала онуків з в’язниць в Іраку, засуджених за те, що вони були бойовиками. Новрузова в останню хвилину вирушала в Туреччину, щоб відговорити доньок від переїзду на території під контролем «Ісламської держави».

Читайте такожСирійські демократичні сили заявили про звільнення країни від бойовиків «Ісламської держави»

Для 42-річної юристки з Дагестану – найбільшого мусульманського регіону РФ – робота зазвичай починається з повідомлення з проханням допомогти повернути родичів, пише Washington Post. Роками вона жила і дихала ІДІЛ, яка тріщала по швах і чий останній форпост у Сирії був розбитий у березні загонами, які підтримують США. Вона допомогла повернутися додому щонайменше 120 людям з халіфату.

Відео дня

Робота Новрузової у невеликому куточку Російської Федерації на Кавказі представляє лише крихітну фракцію тих терористів і їхній сімей, яким вдалося вибратися з «Ісламської держави» за останні кілька років. Але, як пише Washington Post, зусилля юристки з Дагестану гостро контрастують з політичною нерішучістю Заходу щодо репатріації колишніх бойовиків.

Видання пише, що режим Володимира Путіна у Росії жорстоко розправлявся з ісламськими бойовиками. Якось він навіть погрожував «мочити їх у сортирі». Але російський, схоже, змінює свій підхід, коли йдеться про повернення терористів «Ісламської держави» з Іраку й Сирії. В останній Москва лишається ключовим союзником диктатора Башара Асада.

Читайте такожWashington Post: Вчений з Іраку розповів, як робив хімічну зброю для ІДІЛ

Ісламський екстремізм – не новинка для Росії. Адже їй впродовж багатьох років доводилося мати справу із заворушеннями на мусульманському Північному Кавказі після двох кривавих війн в Чечні. Зазвичай ісламські бойовики в Росії отримували великі терміни у в’язниці. А їхні сім’ї арештовували й катували. Тепер Кремль намагається реінтегрувати колишніх терористів «Ісламської держави» у суспільство, пом’якшуючи покарання і проводячи пильний нагляд.

Вважається, що в Росію повернулися 400 терористів ІДІЛ, більшість з яких тепер за ґратами. Понад 100 їхніх дружин і стільки ж дітей теж повернулися на російську територію. Правозахисники й аналітики кажуть, що система у Росії далека від прозорості. Однак, вони визнають, що Кремль намагається змінити свій підхід.

Діяльність Новрузової – це інша історія. Її віра в другий шанс має глибоке особисте коріння. Її брат Раміль приєднався до дагестанських ісламських повстанців, а у 2008 році його вбили бійці російських спецслужб. Вона стала волонтером, а пізніше – членом антитерористичної ради й директором Центру порозуміння і гармонії в Дагестані. Нещодавно після обіду вона провідувала деяких її клієнтів. Проїжджаючи вулицями Дербента, доказів присутності «Ісламської держави» важко не помітити.

Читайте такожТерор змінює обличчя: Німеччина побоюється, що ІДІЛ створює глобальну підпільну мережу

Новрузова проїхала повз школу, якій не вистачає одного педагогів. Місцева вчителька поїхала на територію, підконтрольну терористам у Сирії. В кафе Новрузова впізнала колишнього терориста ІДІЛ, який обідав зі своєю сім’єю. Її робота зазвичай починається з повідомлення у WhatsApp з проханням про допомогу від сімей. Потім юристка працює з місцевим урядом, щоб віднайти зниклу особу, перш ніж звертатися до посольства Росії у Сирії, Іраку і Туреччині. Вона часто вітає особисто терористів, які повертаються, перш ніж їм висунуть кримінальні обвинувачення.

В регіоні, напруженому через екстремізм, не просто повернутися до нормального життя після «Ісламської держави». Коли у 2014 році дагестанський вчитель фізкультури поїхав у Сирію, жителі його рідного села Салік були шоковані. Тепер 30-річний чоловік, який відбуває умовний термін, повернувся додому, де живе зі своєю матір’ю і дітьми. Але колишній терорист боїться розправи з боку місцевих. У нього немає доступу до банківського рахунку, паспорта і телефона.

В Сирії він був охоронцем у таборі в місті Ракка, яке «Ісламська держава» вважала столицею. Йому тимчасово дозволили поїхати в Туреччину для лікування. Там він зателефонував матері, а вона зв’язалася з Новрузовою. Судові документи свідчать, що в Туреччині терорист здався добровільно.

Читайте такожЗМІ повідомили про збройний конфлікт між російськими та іранськими силами в Сирії

«Там були 12-річні діти з автоматами. Бомбардування ніколи б не припинилися. Було холодно», - сказав чоловік, який попросив не називати його ім’я через страх переслідування.

Сусід Новрузової став командиром терористів «Ісламської держави», який корує смертниками. Його місцеперебування невідоме. Близько половини дагестанців, яким вона допомогла повернутися додому, тепер відбувають покарання у в’язниці за участь у незаконному збройному формуванні за кордоном. З 2014 року це злочин у Росії. Жінки, які повертаються в Росію, перебувають під пильним наглядом. Їх теж можуть кинути за ґрати, коли їхнім дітям виповниться 14 років.