REUTERS

Німецькі експерти проаналізували тактику "нелінійних" військових дій, яку успішно застосовує Москва в Україні, і прийшли до висновку, що Захід на неї поки що відповіді не знайшов, пише Deutsche Welle.

Всі останні роки Берлін та інші столиці країн єврозони були зайняті своїми проблемами і не звертали уваги на процеси, що відбуваються у східних сусідах Євросоюзу.

Так, ще до формального затвердження президентом РФ Володимиром Путіним нової військової доктрини Росії в грудні минулого року можна було зрозуміти, до чого йде справа і якою буде нова тактика російських збройних сил, за словами начальника генерального штабу, зробленим в лютому 2013 року.

Відео дня

Читайте такожНімеччина збільшить витрати на оборону

Вже тоді генерал Валерій Герасимов виклав головні принципи того, що пізніше стали називати "гібридною" або "нелінійною" війною, вказує експерт берлінського Фонду науки і політики (Stiftung Wissenschaft und Politik) Маргарете Кляйн (Margarete Klein).

Герасимов виходив з того, зазначає вона, що кордони між війною та миром стануть розмитими, одна країна не буде формально оголошувати війну іншій, а отже, і методи ведення такої війни мають бути іншими. Начальник Генштабу сформулював ці методи досить відверто.

До них, перераховує Кляйн, належать не тільки традиційні способи збройного насильства, але і політичні, економічні, а також інформаційно-технологічні заходи, які при цьому супроводжуються нелінійними і асиметричними методами примусу.

"Тим самим вдається завуалювати відкриту військову агресію, - вказує вона. - Тієї ж мети служить і використання протестного потенціалу місцевого населення або керованих ззовні політичних сил і громадських рухів".

За словами Кляйн, концепція Герасимова "досить точно відображає дії Росії в Україні".

Директор приватного науково-дослідного інституту Manatee Global Advisors з Франкфурта-на-Майні Дастін Дехе (Dustin Dehez) звернув увагу на тактику "зелених чоловічків".

"Така тактика позбавляє противника і його союзників можливості швидко і рішуче відреагувати на інтервенцію", - зазначив Дехе.

Саме в цьому, переконаний він, і полягав головний задум Кремля - наскільки можливо відтягнути реакцію, що йому "вражаючим чином вдалося".

Читайте такожРосія привела в бойову готовність частину Балтійського флоту

Крім того, вважає франкфуртський аналітик, російські військові зуміли фактично нейтралізувати натовську доктрину ядерного стримування. "Російська доктрина "нелінійної війни", - пояснив він, - не дозволяє переходити певний поріг застосування збройного насильства, за яким автоматично могли б відбутися відповідні заходи НАТО".

Такий урок, вважає аналітик, Кремль отримав з військової кампанії в Грузії в 2008 році.

І Заходу, як вважає Дехе, на нову військову стратегію Росії поки відповісти нічим.