Ілюстрація / REUTERS

Було щось дуже знайоме у тому, як президент США Дональд Трамп загравав з російським автократом Володимиром Путіним на саміті G20 у Токіо. Жартівливе прохання американського лідера про те, щоб Москва не втручалася у вибори у 2020 році, стало черговим підтвердженням його бажання улестити Путіна. І це нагадує те, як Трамп у Гельсінкі став на бік російського президента, знехтувавши висновками розвідки США.

Глобальні події свідчать, що Москва тепер постійно і безкарно діє проти американських інтересів. Ким би не був наступник Трампа, у короткостроковій перспективі йому потрібно буде відбудувати стримування і змусити Путіна знову боятися США, — пише Foreign Policy.

Читайте такожУ Конгресі США закликали Трампа ввести нові санкції проти Росії через отруєння Скрипалів

Відео дня

Але наступний американський президент також постане перед довгостроковим завданням змусити Росію почати довіряти США або хоча б вірити, що Вашингтон не буде прогинатися перед Кремлем. Путін глибоко переконаний, що зловісна Америка намагається повалити його режим. І хоч це неправда, таке твердження поширене серед російських еліт. До тих пір, поки Москва буде помилково вважати Вашингтон загрозою для свого існування, вирішити всі проблеми, які створює Росія, буде неможливо.

Отож, для початку потрібно розібратися з першою проблемою, а саме переконати Путіна, що він більше не може дозволити собі підривати глобальний порядок, США, Захід і демократію як таку. За минуле десятиліття Путін провокував Вашингтон знову і знову. Він вторгся в Грузію, анексував Крим, атакував материкову Україну, вбивав опонентів вдома і за кордоном, втручався у вибори країн Заходу. У кожному випадку м’яка реакція США переконувала російського автократа, що йому така поведінка й далі буде сходити з рук.

Відчуття Путіна, що він може поводити зухвало і безкарно, заохочувалося як демократичними, так і республіканськими президентами. Але Трамп особливо радикально його посилив. Чинний президент США неодноразово заперечував, що Росія втручалася у вибори його ж країни у 2016 році, ігноруючи докази, зібрані американською розвідкою. Крім того, він відмовлявся виконувати важливий федеральний закон щодо санкцій проти Росії за її порушення. Цей закон Трамп підписав лише після того, як Конгрес дав зрозуміти, що затвердить документ, обійшовши президентське вето. Минулого місяця в Японії, коли Трамп насміхався над можливістю російського втручання у вибори у 2020 році, він лише підтвердив Путіну, що той може спокійно це робити, а також підривати американські інтереси по всьому світу.

Читайте такожWashington Post: Світові диктатори насміхаються зі США, а Трамп їм дозволяє це

Щоб змінити думку Путіна і стримати його подальшу агресію США повинні піти на складний пакет реакцій. Потрібно посилити санкції, зміцнити військові альянси й вести більш напористу дипломатію. Ключова мета – змусити Путіна знову поважати США. Зробити це буде досить важко, навіть якби це був єдиний пріоритет Вашингтона у відносинах з Москвою. Але це не так. США потрібно також добитися довіри росіян. На перший погляд, цілі добитися водночас страху і довіри суперечать одна одній. Але вони обидві дуже важливі.

Як пояснив колишній посол США в Росії Майкл МакФол, Путін переконаний, що Америка «становить загрозу для його режиму». Він дивиться на те, як Вашингтон підтримує революції в країнах на зразок України й думає, що Вашингтон добивається повалення небажаних для себе іноземних лідерів. А йому точно не подобається Путін. Це означає, що російський агресивний підхід до США був продиктований не так впевненістю, як страхом перед зміною режиму.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Путін панічно боїться Майдану, бо більше не може купити любов росіян

Звісно, Путін помиляється. Вашингтон ніколи не хотів його повалити. Але реальність не має значення. Путін думає, що це так. І в його очах американська підтримка зміни режимів у Іраку, Лівії, Україні й інших країнах це доводить. Він не припинить шукати способи підірвати США, доки не змінить свою думку щодо цього. І добитися буде не просто, зважаючи на те, що більшість російського населення думає так само, як він. Одне з опитувань нещодавно показало, що 76% росіян вважають США «агресивними». А 86% думають, що вони втручаються у справи інших країн. Ці цифри доводить, що страх перед зміною режиму під егідою США не зникне навіть після Путіна. Він натомість закріпиться у відносинах з Москвою. Саме тому США потрібно не просто завоювати повагу чинного автократа Росії, а й добитися довіри майбутніх поколінь росіян. Вони повинні хоча б перестати розглядати політику Америки як загрозу для свого уряду. Росіяни повинні повірити в те, у що вірять американці: країни можуть не погоджуватися одна з одною, але при цьому співіснувати.