Агенти СБУ могли отримувати компромат на польських політиків через сутенерів з Підкарпаття / фото Zaxid.net

Спецслужби України з 2007 року цікавилися, які політики й бізнесмени Польщі стали клієнтами ескорт-служби в Підкарпатському воєводстві. Сервісом керували брати Євгеній і Олексій Р., які теж були українськими громадянами. Впродовж 16 років вони вели свій бізнес до арешту у 2016 році.

Як пише Rzeczpospolita, колишній агент Центральної антикорупційної служби Войцех Я. розповів про плівки з компроматом проти польських VIP-осіб, які записали українці у своїх клубах. До цього часу розмови про зв’язок братів з українськими спецслужбами були плітками. Але Rzeczpospolita стверджує, що знайшла підтвердження історії про відправку в СБУ компромату на польських чиновників і бізнесменів від ескорт-служби в Підкарпатському воєводстві.

Читайте такожУ Польщі за контрабанду бурштину затримали двох українців, які представилися співробітниками спецслужб

Відео дня

З дозволу голови Окружного суду в Тарнові, журналісти видання отримали доступ до частини кримінальної справи проти братів Євгенія й Олексія Р.. В документах, власне, видання і знайшло слід плівок. В листопаді 2011 році адвокат українців звернувся до прокуратури із заявою «про шпигунство проти Польщі». Брати стверджували в ній, що з 2007 року СБУ шукала інформацію про клієнтів їхньої ескорт-служби. Зокрема, спецслужба цікавилася «політиками й бізнесменами».

«Вони питали, якою діяльністю займаємося, скільки маємо клубів, хто в нас працює, які маємо зв’язки з бізнесом і політиками. Питали, які конкретно політики й бізнесмени бувають в наших закладах», - говорив Євгеній Р. у відділенні Агенції національної безпеки Польщі в Кракові.

Чи правду сказав Євгеній Р? Чи вхопилися польські слідчі за нитку про скандальні записи про клієнтів? У відкритих актах інформації про це нема. Прокуратура Польщі заперечує, що такі записи існують чи існували, стверджуючи, що в борделях братів не було знайдено таких матеріалів.

Читайте такожДБР обмінялося досвідом з антикорупційним бюро Польщі

Але проблема в тому, що слідчі шукали камери й записи аж у 2016 році, коли затримали українців. Rzeczpospolita стверджує, що в закладах братів Р. були записані 4 тисячі відео, які стосувалися політиків, віце-міністра оборони, архієпископа і голови відділення поліції у воєводстві. Записи повинні були потрапити в Україну.

Питанням без відповіді лишається те, чому польська поліція і прокуратура так довго вела розслідування проти братів Р.. Адже ще у 2012 році боксер Давид Костецький звернувся в поліцію зі скаргою на українських сутенерів.