Трамп не зможе тиснути на Київ, коли до нього прикута вся увага / фото УНІАН

Коли Україну втягнули у скандал, який може призвести до імпічменту президента США, це, м’яко кажучи, не здавалося хорошою новиною для українського президента, який зайняв роль «антикорупційного хрестоносця». Володимир Зеленський пообіцяв своїм прихильникам «розчистити болото», викорінивши корупцію.

Однак, стенограма розмови українського президента з Дональдом Трампом показала й інший бік. Він, здається, готовий співпрацювати з американський лідером у розслідуванні проти можливого кандидата-демократа на наступних виборах в США Джо Байдена. Ситуація погіршилася, коли спеціальний представник Америки Курт Волкер раптом подав у відставку, — пише Politico. Якщо пригадати й про звільнення посла Марі Йованович, яку Трамп вважав не дуже лояльною, складається враження, що в України лишилося не так багато друзів у Вашингтоні.

Читайте такожDer Spiegel: Скандал навколо України – бомба сповільненої дії для Трампа

Відео дня

Однак, не все так похмуро і печально. Є кілька потенційних променів надії для Києва, які допускають позитивні результати політичної кризи у Вашингтоні. Приміром, в часи, коли вся увага прикута до України, Трамп навряд чи зможе тиснути на Зеленського, вимагаючи якісь послуги. Конгрес, який одностайно підтримує Київ перед загрозою Росії, буде формувати подальшу політику, а не спраглий до «обміну послугами» Білий дім. І законодавча влада США буде більш лояльною до прохань надати військову чи будь-яку іншу допомогу, необхідну для оборони від агресії Москви.

Якщо біди Трампа будуть досить сильними, і наступним президентом США у 2020 році стане кандидат-демократ, нова адміністрація у Вашингтоні теж займе більш грізний підхід до Росії. Вона вірогідно посилить підтримку України.

По-друге, нинішні потрясіння можуть нагадати Україні, що вона не повинна поступатися своїми принципами заради американської підтримки. Зрештою, американська допомога більш ілюзорна, ніж реальна. Українські мрії про членство в НАТО навряд чи втіляться впродовж наступних 10 років. Ракети Javelin, продаж яких нещодавно був схвалений Держдепартаментом, мають суто оборонний характер. І Україна не може використовувати їх на лінії фронту.

Читайте такожWashington Post: Білий дім експортує власну корупцію в Україну

Політична драма, яка розгортається в США, може дати Зеленському вікно можливостей шукати альтернативні рішення для завершення війни на Донбасі. Він може спробувати просувати деескалацію ситуації напряму із Кремлем. Цілком вірогідно, що Трамп, поставши перед загрозою імпічменту перед виборами, може вирішити додати ваги потенційній мирній угоді між Україною і Росією своєю підтримкою. Для нього це був би шанс показати американському суспільству, що його дружба з Володимиром Путіним може приносити політичну вигоду. Це все велике «якщо», однак воно не виключене.