Американські дипломати не хочуть братися за політику щодо України / фото УНІАН

Адвокат президента США під розслідуванням, його дні в ролі самопроголошеного дипломата закінчилися. Донор, який дав мільйон доларів на інавгурацію американського президента, а потім допомагав керувати таємним каналом між Україною й Овальним кабінетом, зазнав репутаційних втрат.

Спеціальний посол в Києві, який працював на нинішню адміністрацію, пішов у відставку через участь у схемі міністра енергетики США, в якій військова допомога для української армії стала заручницею. Колишні й нинішні чиновники дають свідчення на Капітолійському схилі всупереч наказам Білого дому, — пише Politico. Держсекретар США, який дозволив всьому цьому відбуватися, фліртує з сенатом й агресивно відкидає всі питання про те, що і коли він знав. А в цей час президент України з досвідом актора з усіх сил намагається якось вести відносини, надзвичайно важливі для виживання його країни.

Читайте такожForeign Policy: Дипломати США бояться помсти Трампа за свідчення щодо України

Відео дня

Політика США щодо України охоплена безладдям, — кажуть конгресмени й зовнішньополітичні експерти.

«Все це створить дуже довготривалу шкоду», - переконаний Ендрю Вайсс, який керував українським напрямком політики в Раді національної безпеки в часи президенства Білла Клінтона.

«Впродовж останніх п’яти років було само собою зрозуміло, що США підтримують Україну. Тепер все буде значно складніше. Буде більше недовіри й перевірок», - додав він.

Процедура імпічменту триває вже другий місяць. Демократи розпочали її після публікації скарги анонімного інформатора про те, що президент Дональд Трамп тиснув на українського колегу Володимира Зеленського, вимагаючи почати розслідування проти його політичного опонента.

Чиновники в Києві тепер гадають, кому вони можуть довіряти у Вашингтоні. Особливо це питання їх почало хвилювати після відставки кількох ключових людей, які сполучали дві країни, включно зі спеціальним представником Куртом Волкером, екс-послом США в Україні Марі Йованович і колишнім директором з європейської й російської політики Фіоною Хілл.

Читайте такожBloomberg: Трамп хотів "загнати в кут" Україну, але там опинився Держсекретар США

«Київ у вичікувальному режимі», - каже колишній чиновник Пентагону Майкл Карпентер, який відповідав за український і російський напрямок в адміністрації Барака Обами.

Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор вірно зауважив у своїй заяві під час свідчень, що Київ досі в активній конфронтації з Москвою.

«Посол Волкер і я бачили озброєні й ворожі російські сили на іншому боці пошкодженого мосту на лінії розмежування. Понад 13 тисяч українців були вбиті на війні. Один чи два гинуть щотижня. Більше українців без сумніву загинуть без допомоги США», - наголосив Тейлор.

Він досі обіймає свою посаду в Києві. Але член Палати представників Том Маліновський, який входить з Комітет закордонних справ, сказав, що в політиці американської підтримки для України зараз «немає енергії». А ключові актори «будуть поводитися дуже обережно». Колишній посол США в Україні Джон Хербст сказав, що довіряє базовому процесу формулювання української політики на рівні Держдепартаменту, Пентагона і Ради національної безпеки США. Її рух вгору по ланцюгу в кожному з відомств досі працює. Але він виділив особливу роль Волкера в переговорах про завершення війни на Сході України. Тому його відставка викликає особливе занепокоєння.

Читайте такожWashington Post: Посол Тейлор роками боровся з корупцією в Україні, але Трамп все змінив

«Одна з речей, які заслуговують на постійну увагу – це Мінський процес. Відставка Волкера – дійсно прикра подія в цьому контексті. Але, гадаю, зараз робляться певні кроки, щоб замінити його», - сказав Хербст.

Чиновник Держдепартаменту Деніал Фрід, який часто бував в Україні, пояснив, що українців здебільшого «вважають відставку Волкера поганою новиною, тому що довіряли йому». Перед тим, як звільнитися, американський дипломат запропонував на заміну професіонала без досвіду роботи в Україні. Це означає, що тепер вже колишній представник США добре розуміє, що його місце не зможе зайняти хтось, хто був якось дотичний до українського напрямку політики. До того ж, такі професіонали навряд чи погодяться.

«Ніхто не хоче торкатися української політики зараз, зважаючи на політичне середовище. Тож виник певний вакуум, який шкодить Україні і йде на користь Росії», - сказав співрозмовник видання.