REUTERS

Офіцер Сухопутних військ США, який працював у Білому домі, планує розповісти Палаті представників, що його тривожили вимоги президента Дональда Трампа до України щодо початку розслідування проти Джо Байдена. За його словами, це могло підірвати національну безпеку США.

Головний експерт американської Ради безпеки з питань України полковник Александр Віндмен входив у невелику групу чиновників Білого дому, які повинні були слухати телефонну розмову президентів Дональда Трампа і Володимира Зеленського 25 липня. Про це пише Washington Post. У своїх свідченнях американський військовий постійно повертається до страхів, що маніпуляції американського лідера українською політикою можуть нашкодити й безпеці США.

«Не думаю, що було правильно вимагати від іноземного уряду почати розслідування проти громадянина США. Мене тривожив вплив цього на американську урядову підтримку для України», - йдеться у тексті вступної промови Віндмена, яку він збирається зачитати перед конгресменами.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Для України наслідки скандалу навколо Трампа будуть довготривалими

Видання зауважує, що Віндмен – перший чиновник Білого дому, який дасть свідчення у справі про імпічмент і який слухав скандальну телефонну розмову президентів України й США. Текст його промови посилить свідчення колишнього керівника Ради національної безпеки Фіони Хілл, а також посла США в Києві Вільяма Тейлора.

У своїй заяві Віндмен постійно наголошує, що у нього немає партійних упереджень і переконань. А його твердження мотивовані вірністю Конституції й країні. Військовий і його сім’я походять з СРСР. Вони втекли з радянської імперії, коли йому було три роки. Тож Віндмен називає себе іммігрантом і патріотом.

«Це мій священний обов’язок і честь захищати нашу країну не залежно від партійності чи політики», - йдеться в заяві військово.

Віндмен працює в Білому домі з липня 2018 року. На службу у відомстві він перейшов з Пентагону, де брав участь у розробці військових стратегій у протистоянні проти Росії. Він визнає, що ніколи не мав прямих контактів і не розмовляв з президентом. Також у своїй заяві Віндмен наголошує, що він не інформатор, через скаргу якого була запущена процедура імпічменту.

«Я не знаю, хто цей інформатор і не хотів би про це розмірковувати», - йдеться в заяві.

Попри своє звільнення з Білого дому Віндмен дуже стривожений тим, як президент Трамп і його головні радники маніпулювали політикою щодо України заради дискредитації Байдена. За словами військового, перший дзвінок Трампа новому українському президенту відбувся у квітні, коли Зеленський здобув перемогу на виборах. І розмова тоді була позитивною.

Читайте такожForeign Policy: Дипломати США бояться помсти Трампа за свідчення щодо України

«Президент Трамп висловив своє бажання співпрацювати з президентом Зеленським і запросив його в Білий дім», - йдеться в заяві Віндмена.

Військовий зауважує, що для української сторони зустріч з американським лідером здавалася особливо важливою. Оскільки це стало б символом посилення американської підтримки на тлі агресії Росії. Але через лічені тижні після першої обіцянки політику щодо Києва «викрали партійні політики».

«Навесні 2019 року я дізнався про зовнішній вплив, який просував фальшиві твердження про Україну. Ці альтернативні твердження підривали зусилля США з розширення співпраці з Києвом», - зауважує Віндмен.

У своїй заяві він також згадує про зустріч з донором Трампа і послом США в ЄС Гордоном Сондлендом, яка відбувалася 10 липня. На ній Сондленд сказав, що українська сторона повинна почати розслідування проти себе за втручання в американські вибори у 2016 році, а також проти Байдена і компанії Burisma. На останню працював син колишнього віце-президента США.

Читайте такожWashington Post: Посол Тейлор роками боровся з корупцією в Україні, але Трамп все змінив

«Я сказав послу Сондленду, що такі заяви неприйнятні. І що вимоги почати розслідування проти Байдена і його сина ніяк не стосується національної безпеки. Такі розслідування – це не те, в чому Рада національної безпеки США хоче брати участь», - йдеться в заяві Віндмена.

Після цього військовий повідомив про свої тривоги головному юристу Ради національної безпеки США. Віндмен наголосив, що розслідування проти Байдена і Burisma втягнули б нового президента України в американську внутрішню політику. А це призвело б до того, що Київ втратив би підтримку обох партій в Конгресі.

«Це б підірвало національну безпеку США», - написав Віндмен.