REUTERS

В той час, як увага американців прикута до перших публічних слухань у справі про імпічмент президента Дональда Трампа, є й ще одна країна, яка постраждала від скандалу. Це Україна. Що українці думають про історію з імпічментом?

Як пише Business Insider, розгляд у Конгресі зосереджений на спробах Трампа натиснути на українського президента Володимира Зеленського, щоб змусити його відкрити корупційне розслідування проти кандитата в президенти США Джо Байдена. Трамп нібито пригрозив відібрати у Києва американську військову допомогу на 400 мільйонів доларів, яка потрібна українській армії для боротьби з агресією Росії. Війна, яка досі триває на Донбасі, вже відібрала життя в більш ніж 13 тисяч людей.

Читайте такожТрамп висміяв Байдена і знову згадав Україну (відео)

Відео дня

Яке рішення, на думку українців, у цій історії повинен був прийняти президент їхньої країни, зіштовхнувшись з вимогами Трампа? Чи вірять вони, що чинна американська адміністрація підтримує Україну? Як пише видання, Центр Мершона з досліджень міжнародної безпеки в Державному університеті Огайо провів опитування серед 2 тисяч українців. Автори дослідження дійшли висновку, що поведінка Трампа на тлі агресії Росії посилила розкол всередині українського суспільства й ослабила влив США в країні.

Дослідники проводили опитування 4-16 жовтня. В ньому взяли участ українці віком від 18 років на всій території України окрім окупованих частин. Людей запитали, що президент Володимир Зеленський повинен був зробити під тиском лідера США. Однозначної точки зору не знайшлося. Майже третина опитаних переконана, що президент України повинен відкласти будь-які розслідування до завершення виборчої кампанії в США. Водночас кожен п'ятий вважає, що Києву все ж варто погодитися на вимоги Трампа, щоб отримати допомогу. Лише 12% переконані, що Зеленський повинен відкинути американські вимоги й втратити допомогу. Видання зауважує, що найбільше прихильників ідеї виконати вимоги Трампа в обмін на допомогу для української армії було у західних регіонах України - 35%. Тим часом, в південних і східних регіонах прихильників такого сценарію було значно менше.  Найбільше тих, хто взагалі відкидав "обмін послугами" з Вашингтоном було на українському сході.

Читайте такожLos Angeles Times: Солдати України гинули в бою, поки Трамп затримував допомогу США

Також під час опитування українців запитали, чи американська підтримка адміністрації Трампа була сильнішою у порівнянні з іншими американськими урядами. В цьому питанні між українцями теж немає єдності. Більшість респондентів, 32%, переконані, що Трамп надає таку ж підтримку, як і попередні адміністрації. Але майже чверть опитаних сказали, що нинішня команда в Білому домі більше підтримує Україну, ніж попередники. 19% вважають, що підтримка скоротилася.

Сам Трамп теж неоднозначна особа в очах українців. 37% опитаних відповіли, що ставляться до нього неприхильно, 44% - нейтрально, а 21% - прихильно. Для порівняння, 66% українців сказали, що підтримують президента Зеленського. Автори дослідження роблять з цього висновок, що поведінка президента США скоротила здатність американського уряду впливати на процеси в Україні, а також посіяла сумніви в українському суспільстві щодо того, наскільки сильно Америка підтримує їхню країну в конфлікті з Росією.

Читайте такожForeign Policy: США ліквідують посаду спеціального представника в Україні

Видання також пише, що російській пропаганді вдається поширювати фальшиві уявлення про те, що український уряд - це "маріонетка" США. Під час опитування 30% сказали, що все саме так. З таким твердженням не погодилися 50%. Також 34% українців сказали, що Захід не хоче завершення війни на Донбасі, щоб Україна лишалася слабкою. 40% не погодилися з цим.