Майк Помпео / REUTERS

На тлі розгляду процесу імпічменту, в центрі якого стоять питання про політику США щодо України, американський Держсекретар Майк Помпео почав свій візит в Київ в рамках туру з п’яти країн. Йому доведеться виконати непросте завдання і пояснити те, що інколи здається дволиким підходом адміністрації Дональда Трампа до Східної Європи й Центральної Азії.

Про це пише Foreign Policy, нагадуючи, що нинішню низку офіційних поїздок американський Держсекретар збирався здійснити невдовзі після Нового року. Але їх довелося відкласти через напругу у відносинах з Іраном. Тому лише тепер Помпео відвідає Україну, Білорусь, Казахстан й Узбекистан після зупинки у Великій Британії.

Читайте такожCNN: Американців хвилює Україна, й на це є вагомі причини

Відео дня

Його порядок денний зосереджений на тому, що просувати права людини, енергетичну незалежність й економічні реформи в пострадянських країнах, які Москва вважає своїм «заднім двором». Однак, в очах США вони завжди були потенційною противагою їхнім більшим сусідам включно з Китаєм. Політику Трампа щодо Росії й її сусідів у Євразії неодноразово критикували за суперечливі сигнали. Оскільки з одного боку президент США дотримується примирливої риторики у відносинах з Володимиром Путіним, а з іншого – американська Рада національної безпеки вважає Пекін і Москву головними ворогами Вашингтона.

Під час свого візиту Помпео буде старатися розвіяти будь-які сумніви у політиці адміністрації Трампа щодо Росії й її сусідів, особливо після його власного скандального інтерв’ю для NPR, в якому він сказав: «Ви гадаєте, американців хвилює Україна?». На думку низки колишніх й чинних чиновників США, це може бути важко.

«Все було незмінним: у президента одна політика, у Конгресу – інша, оборонні й розвідувальні відомства відстоюють ще іншу, а Держдепартамент бовтається між ними», - сказала колишній чиновник Держдепартаменту й експерт з питань Європи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Хізер Конлі.

Читайте такожAmerican Interest: Україна ходить по лезу ножа

Хоча сам Трамп вихваляв Путіна й навіть став на його бік, виступивши проти американської розвідки, його адміністрація зайняла досить жорсткий підхід, піднявши витрати на військові сили в Європі й виславши російських дипломатів через погіршення російських відносин з Заходом. Тим часом, і адміністрація, і Конгрес обклали Росію економічними санкціями й намагаються затримати завершення російського газопроводу «Північний потік-2».

Щодо України адміністрація Трампа дала «зелене світло» продажу летальної зброї для української армії, від чого відмовлялася команда Барака Обами. Хоча сам чинний американський президент ставив під сумнів, чи вартий Київ американських інвестицій. Він затримав військову допомогу для України. І цей випадок тепер в епіцентрі справи про імпічмент.

Видання пише, що попри зусилля адміністрації, Трамп не може уникнути звинувачень в тому, що він надто поблажливий до Москви. І це робить завдання Помпео важким.

«Через те, що адміністрацію Трампа критикували за надмірну дружність до Росії, для Помпео важливо показати, що існує політика щодо Євразії, а не лише російська політика», - сказав Вільям Кортні, який був послом США в Грузії й Казахстані, а зараз обіймає посаду наукового співробітника в RAND.

Читайте такожPolitico: Візит Помпео в Україну буде дуже незграбним

«Ключем буде підтримка реформ в Україні. Вона ще не стала моделлю, але всі в регіоні пильно стежать, чи вдасться добитися успіху. Якщо вдасться, Україна може стати колискою пострадянського простору», - додав експерт.

Видання додає, що під час візиту в Київ Помпео також буде важко підтримувати зовнішньополітичну лінію й уникнути при цьому проблем, створених внутрішньою американською політикою. Оскільки Україна в епіцентрі процесу імпічменту Трампа. Сам Помпео теж постав у невигідному світлі через сварку з журналісткою NPR, під час якої він сказав: «Гадаєте, американців хвилює Україна?».

«Очікування української сторони від Помпео досить стримані. Головна надія на те, що йдеться про підтвердження підтримки України як американського союзника, а не про переобрання Трампа», - сказала директор центру «Нова Європа» Олена Гетьманчук.