фото УНІАН

Провівши місяці брудному вирі американської внутрішньої політики, Україна нарешті відчуває певне полегшення після того, як Сенат виправдав Дональда Трампа в процесі імпічменту.

Тепер Київ сподівається, що можна буде сконцентруватися на відносинах зі США й перейти від кризового режиму до більш прагматичної модальності, - пише Forbes.

«Нам доводилося рухатися проти дуже потужної течії, щоб не дозволити втягнути себе у вир американського внутрішнього обговорення», - сказав директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Трампа виправдали, але скандалу навколо України ще не кінець

«Сподіваюся, що Україна більше не буде картою у внутрішній політичній грі», - додав він.

Видання нагадує, що Київ опинився в епіцентрі звинувачень в рамках справи про імпічмент. Дональд Трамп вимагав від українського президента Володимира Зеленського публічного оголошення розслідування проти Джо Байдена, політичного опонента чинного лідера США. Трамп звинувачував сина колишнього віце-президента у незаконному збагаченні в часи роботи в приватній газовій компанії в Україні за підтримки його впливового батька. Будучи американським віце-президентом, Джо Байден також відповідав за американо-українські відносини.

Трампа звинуватили у блокуванні 391 мільйона військової допомоги для України до того часу, поки Київ не дасть бруд на його політичного опонента. Український президент заперечував, що на нього тиснули, й поводився дуже обережно під час публічних виступів. Тепер в Україні сподіваються, що відносини зі США вийдуть на новий етап.

«Сьогодні кінець імпічменту не означає нічого. Завтра ми побачимо, як зміниться політика», - сказав голова Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

За його словами, у найближчі місяці адміністрація Трампа буде зайнята виборами. Але вона все ж може почати формулювати нову політику щодо України. Експерт з тривогою очікує побачити подальші дії Вашингтона: він розвернеться ще більше в бік Росії чи продовжить попередню двопартійну підтримку для української держави, яка бореться проти ворожого Кремля.

Читайте такожBuzzfeed: США затримують зброю і боєприпаси, за які Україна заплатила 30 мільйонів доларів

«Для України дуже важливо мати двопартійний консенсус, який до цього часу був», - додав він.

Президент Американської торгової палати в Києві Андрій Гундер пояснив, що американо-українським відносинам потрібна зміна риторики для того, щоб сфокусуватися на бізнесі й інвестиціях.

«Україна проводить капітальний ремонт. І 600 членів Американської торгової палати бачать зростання й збільшення доходів від свого бізнесу в Україні», - сказав він.

Тож тепер, коли імпічмент вже в минулому, Україна сподівається, що новий фокус буде зосереджений на бізнесі.