REUTERS

В грудні 1999 року, коли Борис Єльцин був слабким і втрачав владу, амбітний сусід в Білорусі Олександр Лукашенко погодився об’єднати свою країну з Росією. Через тиждень після того російський президент пішов у відставку. Й аналітики кажуть, що тоді Лукашенко думав, що він зможе очолити нову країну на краю Європи.

Про це пише Washington Post, нагадуючи, що білоруський президент керує своєю країною вже майже 26 років, кидаючи за ґрати опонентів й дисидентів й придушуючи журналістів. Він заробив собі прізвисько «Останній диктатор Європи». Але прогрес в об’єднанні з Росією зайшов у глухий кут. Відносини між країнами скотилися до гострого протистояння у грудні, коли Москва й Мінськ не змогли домовитися про ціну російської нафти для Білорусі. Росія перекрила поставки на кілька днів, змушуючи білоруську сторону шукати інші джерела сировини.

Читайте також"Світ буде аплодувати": Лукашенко розповів про "серйозні операції", проведені з Помпео

Відео дня

Володимир Путін і Олександр Лукашенко зустрілися в Сочі в п’ятницю, щоб спробувати знайти вихід з ситуації. Президенти зробили перерву на хокейний матч, щоб потім відновити розмову в суботу. На тлі погіршення російсько-білоруських відносин адміністрація Дональда Трампа розлютила Кремль відновленням контактів з Мінськом, шукаючи спосіб вивести його з російської орбіти. США оголосили про намір відновити дипломатичні відносини, які були розірвані в 2008 році.

Держсекретар Майк Помпео відвідав Білорусь минулого тижня, пропонуючи їй поставки нафти за «конкурентною ціною», які задовольнять білоруські потреби на 100%. Хоча американську нафту доведеться транспортувати кораблями й залізницею. Тож її поставки будуть коштувати дорожче, ніж через російські трубопроводи. Лукашенко також виявив прихильність до інших впливових країн включно з Китаєм.

«Часи, коли вони кричали, що Лукашенко захопить шапку Мономаха, вже минули», - сказав білоруський президент.

Читайте такожЛукашенко розповів про "поставлену раком" Росією Білорусь (відео)

В 1999 році Мінськ і Москва по-різному уявляли собі новий союз. Для Лукашенка це була платформа для його амбіцій. А коли вони не виправдалися, він розглядав це як спосіб отримати дешеву нафту, яку Білорусь переробляє й експорту. Росія – найбільший ринок для білоруських виробників. На неї припадало більше 40% білоруського експорту в першій половині цього року. Про це свідчать дані МЗС Білорусі. В кінці 1999 року після того, як у березні членами НАТО стали Чехія, Угорщина і Польща, Москва відчувала приниження й розглядала союз з Білоруссю як шанс дати відповідь. План створення єдиної валюти, спільного парламенту, судової системи й інших інститутів був потрібен Росії для того, щоб фактично поглинути свого меншого сусіда зі стратегічним розташуванням.

Цей план так і не вдалося втілити. Але Лукашенко отримав вигоду у формі субсидій на російські газ у нафту на мільярди доларів. Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що енергетичні поступки Москви обходяться більш ніж в 2 мільярди доларів. А потім в 2014 році Росія анексувала Крим й вторглася на український Донбас. Російська війна проти України триває досі. Це шокувало Лукашенка й змінило всю гру.

Читайте такожРосія пресує Білорусь і "загвинчує гайки" - Лукашенко

«Для Лукашенка це був момент усвідомлення, що Росія може використати військову силу проти сусідів, навіть проти найближчих слов’янських країн. І це налякало його», - вважає незалежний білоруський політичний аналітик Артем Шрайбман.

«Ми бачимо його зусилля розморозити відносини із Заходом після анексії Криму й початку війни на Донбасі», - додав він.

Минулого року Росія відновила роботу над угодою про союз з Білоруссю, вірогідно розглядаючи це як спосіб продовжити правління Путіна після 2024 року. Російський президент міг би очолити нове утворення з абсолютно новою конституцією. Білоруси вийшли на вулиці в грудні на знак протесту, засуджуючи «анексію» і російські плани перетворити їхню країну на новий Крим.

Тепер Росія вимагає, щоб Білорусь платила більше на нафту. У Москві погрожують, що до 2024 року Мінськ повинен буде перейти на розрахунки за світовими цінами. Це вдарить по білоруській економіці й може завдати політичну шкоду Лукашенку.

«Вибачте мені на слові, але вони нагнули нас вуглеводнями, а всім байдуже. Вони наплювали на союзну державу. І він добре про це знає»,  - сказав розлючений Лукашенко 24 січня, маючи на увазі Путіна.

Читайте також"Не реалізовано 90% пунктів": Путін розповів про хід переговорів щодо інтеграції з Білоруссю

«А ми тремтимо, боїмося захистити нашу країну», - додав він.

Це може бути популістська риторика, оскільки Лукашенка чекають вибори в серпні. Якщо він переможе, то стане президентом вже шостий раз. Але у нього не багато карт у грі проти Росії.

«Не думаю, що він зможе успішно продавати те, що він завжди продавав Росії, а саме свою лояльність, геополітичний союз і статус останнього російського союзника», - сказав Шрайбман.

«Немає ніякої інтеграції. Не існує об’єднаної митної служби, так само як і свободи пересування товарів і працівників», - наголосив політичний аналітик з Вищої школи економіки Андрій Суздальцев.

«Лукашенку не потрібен союз. Йому потрібні гроші й ресурси Росії», - додав експерт. Він сумнівається, що США будуть щороку давати мільярди доларів субсидій Білорусі «лише тому, що він Лукашенко».