Flickr/_dChris

В квітні 2019 року росіянин приїхав на тренувальну базу поблизу Москви, яка належала ФСБ, наступниці радянського КДБ. База поблизу села Аверкієво обладнана для того, щоб навчати офіцерів російської спецслужби технікам стрільби.

Організація Bellingcat виявила, що цим чоловіком був Вадим Красіков. Дані його мобільного свідчать, що він провів чотири дні на базі ФСБ. Це важлива зачіпка для розслідування, націленого з’ясувати, хто стоїть за жорстоким вбивством у столиці Німеччини, яке було скоєне в серпні. Про це в редакційній статті пише Washington Post.

У Bellingcat стверджують, що Красіков, який приїхав в країну під вигаданим ім’ям, - це той самий чоловік, якого федеральні прокурори Німеччини звинуватили у вбивстві Зелімхана Хангошвілі, колишнього чеченського командира, який брав участь у російській війні проти Чечні.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Вбивство «ворога» Кремля в Берліні зриває спроби Німеччини зблизитись з Росією

Будучи етнічним чеченцем і громадянином Грузії, Хангошвілі попросив політичний притулок у Німеччині після попередніх замахів на нього. 23 серпня його вбили пострілом в голову з пістолета Glock-26.  Безпосереднього вбивцю схопили на гарячому.

Спочатку було не зрозуміло, хто стоїть за вбивством. Росія заперечувала будь-яку причетність. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков назвав «абсолютно безпідставними» звинувачення щодо російської відповідальності за скоєне. Сам Володимир Путін 9 грудня в Парижі назвав жертву розправи «жорстоким і кривавим» бойовиком, якого розшукували в Росії. Але на питання, хто його вбив, він відповів: «Я не знаю, що з ним сталося. Це кримінальна сфера і там може статися будь-що».

Але тепер Bellingcat разом з журналістами Der Spiegel й The Insider викрили інформацію, яка вказує прямо на вину ФСБ. Журналісти стверджують, що їхнє розслідування «остаточно встановило», що російська служба «задумала, організувала й виконала» вбивство.

Читайте такожDer Spiegel: Прокуратура Німеччини знайшла нові докази причетності Росії до вбивства у Берліні

Розслідування, засноване на метаданих мобільного телефона й записах про його з’єднання з телекомунікаційними вежами, а також на документах про дзвінки й пересування Красікова. Він часто контактував з Едуардом Бендерським, який очолює спілку ветеранів ФСБ. Бендерський також керує приватною компанією у сфері безпеки, яка надає послуги державним фірмам у Росії. Красіков розмовляв з ним по телефону щонайменше 20 разів у період з лютого до серпня 2019 року. Дзвінки між ними стали частішими за місяць до поїздки вбивці в Берлін. Остання їхня розмова відбулася 13 серпня перед тим, як Красіков поїхав з Росії.

Журналісти зателефонували Бендерському по тому ж номеру. Під час розмови він заперечував, що хоч колись чув про Красікова. Дані також свідчать, що вбивця відвідував центр спецпідготовки ФСБ у селі Балашиха поблизу Москви. Там він побував вісім разів, зокрема перед самим від’їздом з Росії.  Він зробив зупинки у Парижі й Варшаві перед тим, як застрелити чеченця у Берліні.

Читайте такожDie Zeit: До арештованого вбивці «ворога Кремля» у Берліні приходили дипломати Росії

«Німеччина видворила двох дипломатів, заявивши, що Росія не співпрацює з розслідуванням. Але цим вона лише злегка ляснула Москву по руках. Розслідування Bellingcat й партнерів організації описує профінансоване державою вбивство на німецькій території, яке не відрізняється від замаху на Сергія Скрипаля й його доньку в Британії, а також від вбивства Олександра Литвиненка у Лондоні за допомогою отруєного полонієм чаю. Німеччина повинна показати, що такі злочини вона не потерпить», - наголошує видання.