REUTERS

Про рішення було оголошено в ході Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає Бі-бі-сі. За умовами угоди, американська фармацевтична компанія Merck, Sharp&Dohme зобов'язана зберегти 300 тис. доз вакцини від Еболи для екстрених потреб або майбутніх клінічних випробувань.

Читайте такожВООЗ оголосила про закінчення епідемії лихоманки Ебола

Компанія також повинна подати заявку на отримання ліцензії на цю вакцину до кінця 2017 року, що дозволить альянсу запастися нею для потреб усього світу.

Відео дня

Більше 11 тис. людей загинули в результаті останнього спалаху захворювання в Західній Африці. Сам масштаб епідемії - найбільшої в історії у випадку з Эболою - призвів до безпрецедентних зусиль по створенню вакцин проти цього вірусу. Процедуру, яка зазвичай займає десятиліття, фактично умістили в один рік.

Merck проводить клінічні випробування за участю тисяч людей в Гвінеї. Вакцина VSV-EBOV створена методом генної інженерії, коли фрагмент вірусу Ебола з'єднується з більш безпечним вірусом, щоб "навчити" імунну систему боротися з Эболою.

Попередні результати клінічних випробувань вказували на 100-відсоткову ефективність американської вакцини, однак збір даних все ще триває.

В даний час клінічні випробування проходять і інші вакцини, створені, зокрема, британською GlaxoSmithKline і американською Johnson&Johnson.

Gavi - це партнерство низки приватних і урядових організацій, метою якого заявлено збільшення доступності вакцинації в бідних країнах.