У МЗС Німеччини заявили, що ЄС може відновити санкції проти Білорусі / Иллюстрация REUTERS

Очільник МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що Євросоюз може переглянути рішення про скасування санкцій щодо Білорусі.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це Маас сказав на спільній з керівником МЗС Росії Сергієм Лавровим прес-конференції в Москві.

Читайте такожУ Євросоюзі готують відповідь на репресії й арешти у Білорусі

Відео дня

«Нагадаю, що ЄС скасував санкції щодо Білорусі, бо вона зробила кроки в правильному напрямку, наприклад, зі звільнення політв'язнів. Однак ми дуже серйозно повинні обговорити в ЄС, чи можемо ми перед обличчям нещодавніх подій, подій останніх днів, залишити його в силі чи це рішення має бути якимось чином невдовзі переглянуто», - сказав Маас.

Він закликав владу Білорусі звільнити затриманих учасників масових акцій протесту.

«Ми закликаємо, щоб ті, хто мирно і, користуючись своїми демократичними правами, вийшли на вулиці, щоб вони були негайно звільнені, оскільки демонстрантів заарештовували також. Це стосується так само і журналістів, які виконують свою роботу, і яким не давали цього робити. Вони також повинні бути негайно звільнені», - сказав Маас.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Інші кандидати набрали менше 2% - Анна Канопацька (1,68%), Сергій Черечня (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тис. учасників акцій протесту в ніч з 9 по 10 серпня, в ніч на 11 серпня - більше 2 тис.

Санкції ЄС щодо Білорусі

Санкції ЄС щодо Білорусі було введено в 2004 році як відповідь на зникнення критиків влади в Мінську. У 2011 році вжито додаткових обмежувальних заходів щодо осіб, причетних до порушення міжнародних виборчих стандартів і прав людини, до придушення громадянського суспільства і демократичної опозиції. Того ж року було введено ембарго на поставки зброї, повідомляє Deutsche Welle.

У лютому 2016 року Євросоюз зняв санкції із 170 чиновників Білорусі, зокрема й з Лукашенка, і трьох білоруських компаній. За неофіційною інформацією, ослаблення санкцій могло бути пов'язане з активною підтримкою Лукашенком зусиль ЄС з подолання української кризи та організацією в Мінську переговорів.