УНІАН

В той час, коли цілі країни в замороженому стані під карантином, а мільярди людей втрачають засоби до життя, публічні особи говорять про наближення прориву, який покінчить з пандемією коронавірусу - про вакцину.

Але серед найгірших сценаріїв є й той, згідно з яким жодної вакцини ніколи не буде. Тож надії постійно зароджуються і розбиваються, коли різні запропоновані рішення провалюються й не доходять до фінішної прямої, - пише CNN. Але замість того, щоб знищити COVID-19, людство може навчитися, як з ним жити. Міста поступово вийдуть з карантину, деякі свободи повернуться, але під пильним контролем. Тестування й фізичне стеження стануть частиною нашого життя в короткостроковій перспективі. Але в багатьох країнах раптове рішення повернутися до самоізоляції може з'явитися в будь-який момент.

Читайте такожBloomberg: Як Китай намагається не допустити другу хвилю коронавірусу?

Відео дня

Методи лікування COVID-19 може й будуть розроблені. Але спалахи хвороби все одно можуть відбуватися кожного року, змушуючи глобальну кількість загиблих далі збільшуватися. Політики не часто публічно говорять про такий шлях. Вони віддають перевагу оптимізму, який дає початок випробувань на людях деяких потенційних вакцин. Але вчені серйозно ставляться до такого альтернативного сценарію. Тому що таке вже траплялося в минулому. Кілька разів.

"Існує кілька вірусів, проти яких у нас досі немає вакцин", - сказав професор глобального здоров'я Імперського коледжу Лондона Девід Набарро, який також обіймає посаду спеціального посла в ВООЗ з питань COVID-19.

"Ми не можемо абсолютно точно сказати, що вакцина буде. Або якщо вона й з'явиться, то чи пройде всі тести ефективності й безпеки. Дуже важливо, щоб всі суспільства по всьому світі зайняли таку позицію, яка б дозволила їм захищатися від коронавірусу як від постійної загрози. І щоб суспільне життя й економічна активність продовжувалися на тлі вірусу", - сказав Набарро.

Більшість експертів лишаються впевненими, що вакцина від COVID-19 зрештою буде розроблена. Частково вони так вважають тому, що, на відміну від інших збудників хвороб, таких як ВІЛ і малярія, коронавірус не мутує так швидко. Багато експертів включно з директором Національного інституту алергії й інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі переконані, що вакцина з'явиться у наступні 18 місяців. Інші діячі, такі як головний лікар Англії Кріс Вітті, вважають, що це надто оптимістичні терміни.

Але навіть якщо робота над вакциною буде завершена, добитися від неї користі в такі короткі терміни буде не просто.

Читайте такожWashington Post: США буде нелегко запустити економіку без ліків від коронавірусу

"Ми ніколи не розробляли вакцину за рік чи 18 місяців. Це не означає, що це неможливо. Але успіх буде героїчним досягненням. Нам потрібен план "А" і план "Б"", - сказав декан Національної школи тропічної медицини в Бейлорському медичному коледжі в Г'юстоні Пітер Хотез.

В 1984 році міністр охорони здоров'я і соціальних служб США Маргарет Хаклер оголосила на прес-конференції у Вашингтоні, що вчені успішно ідентифікували вірус, який пізніше назвали ВІЛ. При цьому вона дала прогноз, що профілактична вакцина буде готова для тестів за два роки. З того часу минуло майже чотири десятиліття. 32 мільйони людей померли від СНІД. А світ досі чекає вакцину від ВІЛ. Впродовж багатьох років позитивний діагноз був рівноцінний смертному вироку. Більше того, він прирікав хворих провести свої останні місяці життя без підтримки суспільства в той час, як лікарі сперечалися в медичних журналах, чи пацієнтів з ВІЛ взагалі варто рятувати.

Пошуки вакцини не закінчилися в 1980-х. В 1997 році президент США Білл Клінтон поставив своїй країні завдання створити вакцину за 10 років. Тобто 14 років тому вчені говорили, що для отримання вакцини треба працювати ще десятиліття. Труднощі з ВІЛ були пов'язані з самою його природою.

Читайте такожThe Guardian: В гонитві за ліками від коронавірусу постраждають бідні країни

"Грип здатен змінюватися за рік, щоб природне зараження чи імунізація у майбутньому переставали захищати. ВІЛ робить це за одне зараження", - пояснив інфекціоніст і педіатр Пол Оффіт.

"Він продовжує мутувати всередині тіла. Тож це ніби бути зараженим тисячами різновидів ВІЛ", - додав він.

Існують й інші хвороби, які кидають виклик вченим і людському тілу. Ефективна вакцина від гарячки денге, від якої страждають близько 400 тисяч людей щороку, згідно з даними ВООЗ, була мрією лікарів десятиліттями. В 2017 році масштабні зусилля винайти її були зупинені після того, як з'ясувалося, що потенційна вакцина погіршує симптоми хвороби. Також вчені не змогли розробити вакцини від поширених риновірусів й аденовірусів, які, так само як і коронавіруси, викликають симптоми застуди. У світі існує лише одна вакцина від двох штамів аденовірусів, але її не можна купити.

"Спочатку з'являються великі надії, які потім розбиваються на друзки", - сказав CNN Набарро.

Читайте такожWashington Post: Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Якщо така ж доля чекає і вакцину від COVID-19, вірус може лишилися з нами на завжди. Але медична реакція на ВІЛ/СНІД дає приклад сценарію, який дозволяє жити з нездоланною хворобою.

"У випадку з ВІЛ ми змогли зробити його хронічною хворобою за допомогою противірусних засобів. Ми зробили те, що завжди хотіли зробити з раком. Тепер ВІЛ не смертний вирок, як в 1980-х", - сказав Оффіт.

Низка лікувальних засобів випробовуються і проти COVID-19 в рамках пошуків вченими "плану Б" на випадок, якщо вакцини не буде. Але всі ці випробування на дуже ранніх етапах. Вчені з надією розглядають препарат проти еболи під назвою remdesivir. Експериментальна терапія за допомогою плазми крові теж вивчається як потенційне рішення. А розрекламований президентом США Дональдом Трампом гіроксихлорохін виявився абсолютно марним у лікуванні дуже хворих пацієнтів.