Ілюстрація REUTERS

Немає ніякої щоденної демонстрації вдячності російським лікарям і медсестрам під час пандемії коронавірусу, як це відбувається на Заході. Замість оплесків вони зіштовхуються з недовірою, мізерними зарплатами і навіть відкритою ворожістю.

Про це пише Associated Press. Люди, які живуть поблизу Національного центру медичних досліджень ендокринології у Москві, де зараз лікують пацієнтів з вірусом, скаржаться, коли бачать медиків, які виходять з будівлі в повному захисті. Москвичі бояться, що вони поширять таким чином заразу.

"Можливо коли хвороба постукає в двері кожної сім'ї, ставлення до лікарів зміниться", - сказав хірург Олександр Гадзира.

Відео дня

Читайте такожРосія вже друга у світі за кількістю інфікованих COVID-19 (мапа)

Спалах коронавірусу створив неймовірний тиск на медичну спільноту Росії. Поки державні ЗМІ хвалять деяких з них як героїв, лікарі й медсестри, з якими поспілкувалися журналісти Associated Press, кажуть, що їм доводиться одночасно боротися з двома ворогами: вірусом і системою, яка відмовляється їх підтримувати. Вони скаржаться на нестачу захисного обладнання. Багато з російських лікарів кажуть, що їм погрожують звільненням і судовим переслідуванням, якщо вони будуть публічно говорити про проблеми. Частина медиків звільнилася. Дехто вчинив самогубство. Урядові чиновники наполягають, що нестача медичних засобів ізольована й не поширена.

Антипатія до медицини дуже поширена в Росії. Про це каже соціальний антрополог Олександра Архипова, яка досліджує повідомлення в соціальних мережах про теорії змови на тему коронавірусу. Більше 100 теорій, які вона вивчає, стверджують, що лікарі умисне ставлять діагноз COVID-19 для того, щоб "здерти" більше грошей з пацієнтів. Інші вигадки розповідають про те, що медики допомагають уряду приховати епідемію.

"Це криза довіри, яку епідемія викрила. Я не бачила такого підходу більше ніде", - сказала Архипова.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Росія бореться з коронавірусом за допомогою магії

Довіра до державних інститутів завжди була низькою в Росії. Про це свідчать опитування. А більшість лікарень в країні - державні. Видання нагадує, що в Росії понад 300 тисяч випадків зараження і 2972 офіційно зафіксовані смерті від коронавірусу. Уряд активно сперечається з критиками, які ставлять під сумнів відносно низьку кількість загиблих. Офіційні заяви й повідомлення у ЗМІ більш ніж 70 регіонів РФ свідчать, що щонайменше 9479 медиків заразилися вірусом за минулий місяць. Понад 70 - померли. Працівники системи охорони здоров'я переконані, що кількість жертв насправді більша. І в списку насправді більш ніж 250 лікарів і медсестер.

Доктор Ірина Васкяніна каже, що в її лікарні в місті Реутов поблизу Москви щонайменше 40 працівників заражені коронавірусом. Вона також розповіла, що образи й погрози від керівництва стали нормою після того, як вона поскаржилася на умови роботи своєму начальнику, правоохоронцям і навіть президенту Володимиру Путіну.

"Я передала свої записи. Вони не дозволяють мені робити мою роботу. Я люблю свою роботу і хочу займатися нею й далі. Але я не можу продовжувати в таких умовах", - каже вона, додаючи, що 13 з 14 її колег вже звільнилися.

Читайте такожNew York Times: Коронавірус і обвал нафти завдають подвійного удару по країнах на зразок Росії

Лікаря відділу інтенсивної терапії Тетяна Ревва з міста Калач-на-Дону викликали у відділок поліції для допиту. Там її звинуватили у дисциплінарному порушення за те, що вона записала відео про нестачу обладнання в лікарні. Головний лікар лікарні поскаржився на неї в прокуратуру через "поширення фальшивої інформації". Це порушення карається штрафом в розмірі до 25 тисяч доларів або тюремним ув'язненням.

"Ще одна догана і мене звільнять", - сказала Ревва AP.

Доктор Олег Кумейко, головний лікар клініки, в якій вона працює, не відповів на запити про коментар.

"Я не розумію, чому вони до нас ставляться так, ніби ми витратний матеріал", - сказала Ніна Рогова, яка працює медсестрою у Володимирській області за 200 кілометрів від Москви. Вона лікується від коронавірусу, який підхопила на роботі. За словами медстестри, їй погрожують звільненням після того, як вона розповіла місцевій пресі про нестачу засобів захисту.

Лікарі в Чечні, які скаржилися на нестачу необхідного обладнання, потім були змушені відмовитися від своїх слів і вибачатися за "помилку" на телебаченні. Лідер регіону Рамзан Кадиров здобув погану славу за те, що придушує незгодних й вимагає їхнього звільнення з роботи.