За словами Адама Тейлора, стиль лідерства Путіна не допускає суперників / Колаж УНІАН, скріншоти

Володимир Путін очолював Росію майже чверть століття. Якщо він виграє переобрання на свій п’ятий президентський термін у неділю, що є фактично беззаперечним, він матиме право ще на шість років — протягом яких час йцого перебування у Кремлі стане довшим, ніж час Йосипа Сталіна. Про це йдеться у статті політичного експерта Адама Тейлора для The Washington Post.

За його словами, однією з причин, чому Путін "так добре вижив", є те, що його стиль лідерства не допускає суперників.

"Олексій Навальний, найсильніший і найхаризматичніший опозиціонер Росії за останні роки, помер в арктичній виправній колонії минулого місяця, переживши отруєння в 2020 році. Інші потенційні суперники були вбиті, як-от Борис Нємцов, застрелений на московській вулиці в 2015 році. Не лише ліберали стикаються з подібними загрозами: глава Вагнера Євгеній Пригожин, відвертий лідер найманців і колишній союзник Путіна, загинув через два місяці після короткочасного військового повстання минулого року", - нагадує журналіст.

Відео дня

Тейлор зазначає, що навіть номінальні суперники Путіна на виборах, які відбудуться цими вихідними, у кращому випадку "є нікчемами, які не мають державного дозволу" - єдиних двох антивоєнних кандидатів Катерину Дунцову та Бориса Надєждіна не допустили до голосування через технічні причини.

"Найвідомішим послідовником Путіна є Дмитро Медведєв, нині заступник голови Ради безпеки Росії. Медведєв обіймав посаду президента Росії з 2008 по 2012 рік, тоді як Путін обіймав посаду прем’єр-міністра — "тандемний" стиль керівництва, покликаний допомогти Путіну уникнути обмежень на терміни", - пише автор.

Він підкреслює, що колись Медведєва вважали потенційним реформатором "з м’якшим настроєм, ніж у Путіна". Зараз він найбільш відомий агресивним націоналізмом і глузливими висловлюваннями про Україну і Захід.

"Безглуздий характер деяких повідомлень часто шокує, хоча деякі аналітики кажуть, що він відіграє ретельно продуману роль "придворного клоуна" Кремля, якого можна використати, щоб зробити Путіна більш поміркованим", - зазначає Тейлор.

За його словами, військові лідери, такі як міністр оборони Росії Сергій Шойгу, добре відомі, але відсутність їхньої підтримки з боку населення стала очевидною під час "повстання" Пригожина.

Тим часом мер Москви Сергій Собянін був висунутим від партії Путіна "Єдина Росія" під час його кампанії з переобрання минулого року, незважаючи на те, що раніше балотувався як незалежний кандидат — цей крок критики сприйняли як спрямований на стримування його політичного зростання в місті, де правляча партія є менш популярною.

"Микола Патрушев, секретар Ради безпеки Росії, вважається дуже впливовим, але він переважно залишався за кадром аж до вторгнення в Україну, коли його підступна риторика зробила його помітним голосом. Губернатор Тульської області Росії Олексій Дюмін також не дуже відомий на Заході, а його минуле як колишнього особистого охоронця Путіна, який отримав високі військові посади, призвело до припущень, що він може бути улюбленим кандидатом", - розмірковує Тейлор.

Він також нагадав слова прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова про те, що майбутній наступник Путіна може не сильно змінити Росію. Говорячи про те, яким має бути наступний президент РФ, спікер сказав: "Таким самим. Або іншим, але таким самим".

Вибори президента РФ 2024 - останні новини

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк розповів, як вплинуть події в Курській і Бєлгородській області на вибори в Росії. Він підкреслив, що в РФ немає конкурентної політики і немає виборів, а, відповідно, повпливати на те, чого не існує, неможливо.

Водночас Подоляк називає дуже добрим те, що росіяни взяли до рук зброю "і вони показують, що є тільки один шлях розмови з путінською елітою – це збройне повстання".

Вас також можуть зацікавити новини: