В місті живе 2500 мавп, і це вже проблема / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Місто Лопбурі в центральному Таїланді потерпає від нашестя диких мавп-мародерів, популяція яких постійно зростає. Втомившись від непроханих гостей з джунглів, місцева влада вирішила провести масштабну кампанію з відлову та депортації знахабнілих тварин, пише Independent

Зазначається, що бродячі мавпи вже давно стали символом і головним туристичним магнітом для міста, розташованого за 140 кілометрів на північ від Бангкока. Однак тварини стають дедалі агресивнішими, у мережі широко поширюється кілька відео, на яких вони викрадають їжу у містян і навіть завдають людям тілесних ушкоджень.

Деякі магазини вже змушені торгувати з-за дроту, аби не допустити приматів до товару. 

"Коли навколо багато мавп, покупці бояться купувати товар у магазині. Тільки наші постійні відвідувачі не налякані", – сказав продавець на ім’я Супапорн Тантівонг.

Мер міста на ім'я Чамроен Салачіп погоджується, що мавпи, які раніше притягували туристів, тепер шкодять торгівлі, оскільки в магазинах і торгових центрах впали доходи. 

Кілька резонансних випадків конфлікту мавп і людей нещодавно переконали владу в Лопбурі, що вони повинні зменшити кількість тварин. Якщо все піде добре, більшість вдастся відловити і пересилити подалі від міста.

"Після завершення нашої операції я проведу велике прибирання в усьому місті й пофарбую всі будівлі, щоб повернути віру людей", — каже мер.

Перший етап плану, запровадженого в п’ятницю, полягає в тому, щоб розставити клітки-пастки по місту і покласти в них улюблені ласощі мавп. Після того, як мавпи звикнуть до нових об’єктів, їхня природна обережність має поступитися голоду.

Повідомляється, що план вже почав працювати, і кілька мавп вдалося впіймати. Але основна робота ще попереду, адже за оцінками вулицями міста бігають близько 2500 мавп. Затримання кількох десятків з них – лише початок.

Відлов триватиме 5 днів і потім, ймовірно, буде повторюватися пізніше. Влада хоче залишити в місті певну кількість мавп, аби зберегти імідж Лопбурі як мавпячого міста Таїланду. Щоправда, виловити мавп точно буде непросто.

"Завдяки інтелекту мавп, якщо деякі з них увійдуть у клітку і їх спіймають, інші зовні не увійдуть у клітку, щоб отримати їжу, тому що вони вже дізналися, що сталося з їхніми друзями", — сказав Патарапол Манееорн, який представляє Департамент національних парків, охорони дикої природи та рослин Таїланду.

Інші цікаві новини з усього світу

Як писав УНІАН, вчені зрозуміли, навіщо мавпам-носачам потрібні їхні величезні носи. Важливу роль у появі такого еволюційного пристосування зіграло середовище проживання цих тварин.

Також ми розповідали, що китайський зоопарк виставив пофарбованих собак під виглядом панд. Китайські соцмережі вибухнули хвилею обурення

Вас також можуть зацікавити новини: