Санкції, які збирається запровадити Євросоюз проти Росії через отруєння Олексія Навального, не змусять російську владу відмовитися від звичних для неї способів боротьби з «неугодними людьми», зокрема, від застосування того ж «Новічка».

Додаткові санкції ЄС такого ж самого рівня, як і попередні, жодного впливу на Росію не матимуть

Ці санкції більше потрібні для внутрішнього спокою європейських політиків. Адже це отруєння – приклад абсолютно неприпустимих дійіз боку Російської Федерації, яка свого часу підписала всі можливі угоди щодо нерозповсюдження та знищення хімічної зброї. Отрута «Новічок» якраз і відноситься до бойових хімічних отрутних засобів. Тобто на подібні кричущі дії країни-підписанта цих угод не реагувати ЄС просто не може, тому і запроваджує санкції. Відтак, перед собою в Євросоюзі начебто чисті – «зробили все, що могли». Хоча при цьому всі чудово розуміють, що додаткові санкції ЄС такого ж самого рівня, як і попередні, жодного впливу на Росію не матимуть.

Відео дня

Санкції Євросоюзу проти Росії за отруєння Навального будуть суто косметичними і жодного впливу не матимуть

Якби йшлося про санкції вищого рівня, тоді можна було б сподіватися на певний ефект. Наприклад, якби Росію відключили від системи SWIFT або якби запровадили певні обмеження на банківські операції, тоді б це вплинуло на Москву. Іншим дієвим обмеженням могла б також стати заборона на польоти надтериторією Російської Федерації, що означало б втрату Росією серйозних грошей (кожна авіакомпанія, літаки якої пролітають над територією РФ, платить за використання повітряного простору). Або ж згортання закупівлі російських енергоносіїв могло бмати вплив.

Однак ніхто в ЄС на такі кроки йти не хоче, бо це буде боляче і для них самих. Адже зараз пандемія, криза і гроші всім потрібні…

Тому санкції Євросоюзу проти Росії за отруєння Навального будуть суто косметичними і жодного впливу не матимуть. А не запроваджувати їх не можна, тому що Росія діє кричуще.

Інший момент – Зеленський на саміті Україна-ЄС заявив, що Україна приєднається до цих санкцій.

Якщо Україна приєднається до цих санкцій, такий крок може не найкращим чином позначитись на переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Наша країна завжди, і за попереднього президента також, приєднувалася до міжнародних санкцій, зокрема, американських та європейських, проти Росії, але робила це з певним запізненням. Чомусь наші бюрократи, як правило, довго не могли порахувати компанії та чиновників, проти яких слід запровадити якісь обмеження. Для українських можновладців чомусь це було зробити досить важко, а тому інколи з санкціями Україна запізнювалася й на півроку. Траплялося і так, що певні російські структури, якихстосувалися американські та європейські санкції, чомусь в Україні з переліку викреслювалися. Але загалом до санкцій Україна приєднувалася завжди.Тобто Зеленський не сказав у цьому сенсі нічого нового.

Наскільки українські санкції будуть впливовими, коли навіть європейські не матимуть ефекту, годі й говорити. Наприклад, заборона для якогось російського чиновника в’їжджати на територію України. Кого це злякає, хто там збирався сюди їхати?

Росія демонстративно зриває будь-які засідання мінської контактної групи

Однак є й інший момент. Якщо Україна приєднається до цих санкцій, такий крок може не найкращим чином позначитись на переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Від цього, певним чином, може постраждати Андрій Єрмак, який насправді сьогодні є головним перемовником із боку України. З іншого боку, вважати, що це на щось впливатиме, не варто. Адже насправді ці переговори вже давно зайшли в глухий кут: Росія однозначно вимагає рішення Верховної Ради, яке розблокує проведення виборів в ОРДЛО до вирішення безпекових питань на Донбасі. Саме тому Росія демонстративно зриває будь-які засідання мінської контактної групи. Тож, якщо до залізничної платформи, повної металобрухту, ми додамо ще один гвинтик, це ніяк не змінить ситуацію.

Хоча використовувати в Росії цей факт, як приклад недружнього кроку України, будуть, на геополітичні розклади це ніяк не вплине.

Олександр Кочетков, політичний аналітик

Читайте всі статті автора