ВР озвучила свою позицію щодо подій в Білорусі / REUTERS

Верховна Рада вважає неприпустимим залучення сил Росії та Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) для врегулювання ситуації в Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у заяві Верховної Ради щодо ситуації в Республіці Білорусь, затвердженій постановою ВР (№ 3053а), яку підтримали 228 народних депутатів.

«Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України», - сказано в заяві.

ВР вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними і пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

Також зазначається, що вибори «пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців».

Народні депутати вважають неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях.

«Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян», - наголошується в заяві.

Парламент України засуджує застосування «надмірної сили і жорстокості» з боку правоохоронних органів Білорусі.

«Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників», - сказано в заяві.

ВР вимагає звільнення всіх затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації переслідувань як за політичними мотивами своїх опонентів, так і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади.

«Ми рішуче засуджуємо і вважаємо неприйнятними незаконні затримання українських громадян. Ми будемо всіма законними засобами захищати їхні права та інтереси», - йдеться в заяві.

Автори заяви наголошують, що Україна поважає суверенітет Білорусі і рішуче відкидає звинувачення білоруської сторони у причетності до дестабілізації ситуації в Білорусі.

ВР закликає білоруську владу налагодити рівноправний діалог з білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи.

«Одним з варіантів могли б бути нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій», - сказано в заяві.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів