У разі переобрання президентом Путін керуватиме країною довше Сталіна / скріншот

Березневі президентські вибори в Росії зовсім не будуть виборами в сенсі справжнього конкурентного змагання. Кожен російський виборець наперед знає, що переможе чинний президент Володимир Путін. Цей ритуал, тим не менш, проллє корисне світло на чотири аспекти політичної системи країни — підлабузництво, переслідування, вульгарність і теорії змови. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Британське видання нагадує, що ще один шестирічний президентський термін означатиме, що до 2030 року Путін керуватиме Росією 30 років - довше, ніж Йосип Сталін в 1924-1953 роках.

"Але мета виборів — не просто продемонструвати, що Путін, якому в жовтні виповнився 71 рік, повністю контролює ситуацію, чи навіть легітимізувати його війну за спроби завоювання України. Примушуючи росіян брати участь у голосуванні, результат якого невідомий, апарат влади має на меті показати, що автократія Путіна тримається на мовчазній згоді або, скоріше, на активній підтримці народу. Як і в радянські часи, ця підтримка часто набуває форми підлабузництва вождю", - пише ЗМІ.

Відео дня

Автори зазначають, що разом із підлабузництвом приходять репресії. І наводять приклад Олексія Навального, - "ув’язненого борця з корупцією, який наприкінці минулого року зник з поля зору на кілька тижнів, перш ніж знову з’явитися у виправній колонії за Полярним колом".

"За часів Путіна третьою рисою російської політичної культури є зухвале використання в офіційних колах нецензурної лексики та образів. У царській Росії та протягом більшої частини радянського періоду цензура та пуританство були розпорядком дня. ... Путін задав новий тон у 1999 році, незадовго до вступу на посаду президента, коли він пообіцяв знищити чеченських повстанців: "В туалеті їх спіймаємо - ми і в сортирі їх замочимо", - нагадує видання.

Крім того, автори стверджують, що путінська Росія заполонена теоріями змови, одні з яких увійшли у популярну культуру, а інші пропагуються владою.

"Одна з найдивніших була озвучена минулого року Миколою Патрушевим, жорстким секретарем Ради безпеки Росії Путіна. Він стверджував, що США прагнули поразки Росії в Україні, оскільки американці боялися виверження супервулкану Єллоустонська кальдера у Вайомінгу та намагалися переселитися у Східну Європу та Сибір", - ідеться у матеріалі.

На думку авторів, спільним для всіх подібних уявлень є твердження про те, що Захід прагне знищити Росію як країну.

"Це, звичайно, не офіційна політика Заходу. Але деякі консервативні політики у США, а також у Центральній і Східній Європі справді передбачають розпад Росії — третій акт, як вони кажуть, процесу, який почався з падінням царської імперії в 1917 році та зникненням Радянського Союзу в 1991 році", - підсумовує видання.

Вибори президента Росії-2024 - останні новини

РФ посилила інформаційний контроль для виборів Путіна. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни. Зокрема, Роскомнагляд та Держдума РФ ухвалили низку рішень для блокування доступу до інтернету.

Також УНІАН повідомляв, що Путін і його прес-секретар Дмитро Пєсков закликали росіян до "самоцензури".

Вас також можуть зацікавити новини: