Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в ООН видав кілька абсурдних заяв. Зокрема, що Росія поважає територіальну цілісність України, однак має "своє бачення" цього. Мовляв, у Декларації незалежності України існують якісь "головні моменти", тож підтримка цілісності України з боку Москви начебто вимагає від Києва дотримання якихось умов.

Ба більше, Лавров заявив, що Росія готова на перемовини з Україною, але не має наміру обговорювати будь-які пропозиції навіть про тимчасове припинення вогню, тому що РФ весь час обманюють.

Насправді позиція Росії про переговори без припинення вогню не нова. Ми пам’ятаємо, що навіть у перші тижні повномасштабного вторгнення відбувалися якісь перемовини, але Росія на час цих переговорів жодним чином не припиняла бойові дії. Тому, думаю, що така "формула" з боку РФ була задумана не сьогодні. І уявлялася успішною на тлі демонстрації військової сили РФ – мовляв, Росія все одно переможе. Тож за цією "формулою" навряд стоять якісь реальні речі.

Відео дня

Військова ситуація на фронтах та на Чорному морі впевнено і однозначно змінюється не на користь Росії. Тобто ми бачимо, що РФ не має тих військових можливостей, які б дозволяли їй перемагати. Швидше, поки йдеться про те, що РФ може утримувати деякі окуповані українські території, але стає все більш уразливою до зброї, яку застосовують українські Сили оборони.

РФ не має військових можливостей, які б дозволяли їй перемагати

Отже, російська "формула" - переговори без припинення вогню - це не більше, ніж дипломатичне формулювання. З одного боку, це начебто послання тим, хто виступає за розв’язання проблеми шляхом переговорів: мовляв, дивіться, РФ готова зустрічатися й домовлятися. З іншого боку, це намагання продемонструвати, що РФ при цьому не припинятиме вогонь, бо залишається сильною у військовому плані для того, аби перемогти у цій війні.

Чи варто це сприймати як сигнал Сполученим Штатам, пов’язаний з американськими виборами? Не думаю. Росія дійсно могла б розраховувати на якісь гіпотетичні корисні для себе зміни, тобто зміну позиції американської адміністрації стосовно війни в Україні, але проблема в тому, що до президентських та частково сенатських виборів у США ще понад рік. Мало того, що на цих виборах можуть бути інші кандидати аніж ті, кого ми зараз бачимо: Трамп, Байден, Де Сантіс, Рамасвамі. До того часу ситуація може мати настільки цікавий розвиток, що розраховувати на "знайомі обличчя" буде марно.

Крім того, попереду ще місяць, а може й два, нормальної погоди для ведення бойових дій. Далі - зимова кампанія, під час якої війна також не припиниться (можливо, лиш знизиться інтенсивність). А далі – знову весняна та літня кампанії…

Росія пропонує імітацію переговорів

Тобто, Росія, не маючи успіхів на фронті та розуміючи, що це гра в довгу, пропонує імітацію переговорів.

За заявами Лаврова стоїть одне – це пропозиція капітуляції України. На справжні ж перемовини Росія може погодитися за умови зміни влади, за умови, коли Путін припинить перебувати на чолі РФ. Його гординя не дозволить йому демонструвати хоч якусь слабкість. А поразка в цій війні - буде особисто його поразкою. Лише коли Путін піде, частина його команди може погодитися на ті переговори, на які вперто не погоджується він сам.

Володимир Воля, політичний експерт