Метро може бути не таким місцем поширення коронавірусу, як всі думають / Фото УНІАН

Через п'ять місяців після початку епідемії коронавірусу в Нью-Йорку жителі міста досі стараються уникати громадського транспорту. Люди бояться, що перебувати в такому замкненому просторі з незнайомцями надто небезпечно.

Але картинка, яка вимальовується у багатьох великих містах по всьому світі, вказує на те, що громадський транспорт може бути не настільки страшним, як здається стривоженим ньюйоркцям. Про це пише New York Times. В країнах, де пандемія трохи відступила, робота транспорту пожвавилася більше, ніж в американському мегаполісі. Але там не почалися нові потужні хвилі поширення, які були б пов'язані з метро чи автобусами. Про це свідчить опитування, проведене New York Times серед транспортних служб.

Читайте такожУ США найбільший у світі показник смерті від COVID-19

Відео дня

"Ці висновки можуть бути доказом того, що метро, міські електрички чи автобуси не стають великим джерелом поширення коронавірусу, якщо пасажири носять маску й не створюють натовпи в салонах, як це було в години пік до пандемії", - пише видання.

New York Times зауважує, що вирішення ризиків, пов'язаних з передачею коронавірусу в транспорті, серйозно впливає на великі американські міста, зокрема Нью-Йорк, де одним з найбільших викликів для економічного відновлення лишається наповнення метро, автобусів і приміських потягів пасажирами. Адже транспортна система стала фундаментом економіки в регіоні.

Коли місто закрило метро в березні, майже 90% з 5,5 мільйонів пасажирів, які користувалися ним щотижня, покинули систему. Навіть зараз, коли Нью-Йорк майже приборкав вірус і відновив роботу деяких видів бізнесу, пасажиропотік складає приблизно 20% від того, який був до пандемії. Для транспортної служби Нью-Йорка це ще фінансова проблема.

Читайте такожСША увійшли в нову фазу епідемії COVID-19 – медексперт Білого дому

"Те, що ми побачили в інших містах, налаштовує мене оптимістично", - сказав епідеміолог і співавтор звіту про поширення коронавірусу в громадському транспорті Тоф Аллен.

"Якщо ви знаєте, що ваша транспортна система працює в регіоні, де немає великих спалахів, то можна бути впевненим, що поїздки можуть бути безпечними", - додав він.

В Парижі органи охорони громадського здоров'я, які відстежують контакти з хворими, виявили, що жоден з 386 кластерів зараження, які були виявлені з початку травня до середини липня, ніяк не пов'язані з міським транспортом.

Дослідження кластерів коронавірусу в Австрії, які були проведені в квітні й травні, не виявили ніякого зв’язку з громадським транспортом. В Токіо, де органи охорони здоров'я агресивно відстежували кластери вірусу, поширення інфекції виявилося не пов'язаним з дуже людною залізничною системою міста.

Однак, експерти в сфері охорони здоров'я застерігають, що всі ці докази варто розглядати обережно. Пасажиропотік у інших великих містах досі нижчий, ніж був до початку пандемії. Відстежувати прямий зв'язок між громадським транспортом і кластерами зараження важко. А якість систем вентиляції, які використовують для фільтрування повітря, дуже різняться. Крім того, рівень загрози сильно залежить від того, наскільки добре місто скоротило загальний рівень зараження.

Читайте такожУ МОЗ пояснили, коли слід чекати найбільшого поширення COVID-19 в Україні

"Існує дуже багато факторів, які пливають на рівень й оцінку ризиків", - сказав доктор Майкл Рейд Медичної школи Сан-Франциско в Каліфорнійському університеті.

Насправді влада штату і міста Нью-Йорк не може визначити, чи громадський транспорт в мегаполісі зіграв велику роль у загостренні епідемії в березні й квітні. Тоді в місті від коронавірусу загинули більше 20 тисяч людей. Спалах сильно вдарив по працівникам громадського транспорту. На сьогодні більше 4 тисяч працівників заразилися, а 131 - помер від коронавірусу. Майже 90% з них працювали в підрозділі, який обслуговує метро і автобуси Нью-Йорка. Впродовж тривалого часу від пасажирів не вимагали обов'язково одягати маску. А рівень зараження в місті був значно вищим, ніж сьогодні. Через це громадський транспорт був більш ризикованим місцем.

Втім, деякі експерти з охорони здоров'я переконані, що досвід інших міст можуть подати приклад того, як мінімізувати потенціал поширення вірусу в системах громадського транспорту. Експерти кажуть, що серед спектру доступної активності в містах поїздка в метро, швидше за все, несе більше ризиків, ніж прогулянка на дворі. Але вона безпечніша, ніж відвідування закладу громадського харчування.

Читайте такожНауковці порахували кількість дотиків людини до обличчя

Низький рівень зараження у деяких транспортних системах можна пов'язати частково з тими заходами, які запровадили служби в різних містах. Серед них обов'язкове одягання маски, дезінфекція потягів й автобусів. Крім того, ситуацію могло покращити посилення обслуговування і заклики бізнесу обмежити робочі години, щоб скоротити переповненість транспорту в години пік.

Те, як люди звикли використовувати громадський транспорт, теж може пояснити, чому потенційний рівень поширення коронавірусу тут може бути не таким високим, як здається багатьом пасажирам. Люди зазвичай лишаються у вагонах метро чи в салонах автобусів відносно недовго, якщо порівнювати з часом, проведеним кожного дня в офісі чи в барі під час зустрічі з друзями. Пасажири схильні не розмовляти у метро, тим самим скорочуючи поширення аерозолів. У багатьох містах карантинні обмеження і нові норми роботи з дому мінімізували переповненість транспорту. Це дає більше можливостей в дотриманні соціального дистанціювання.