МЗС КНР опублікував "мирний план" Китаю щодо війни в Україні, який складається з дванадцяти пунктів. У документі, зокрема, йдеться, що "важливо підтримувати зустрічні кроки Москви та Києва на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації та повного припинення військових дій". При цьому, наприклад, рекомендацій, як досягти припинення вогню, немає.

Як і очікувалося, в ньому взагалі немає жодної конкретики чи чогось мега-супер-пупер проривного. Але я не думаю, що зараз у когось є готова формула врегулювання, яка влаштує всіх й одразу розв’яже усі проблеми.

Сенс китайської публікації я бачу у двох речах.

Відео дня

По-перше, суто канцелярська необхідність бути активними в актуальних питаннях порядку денного, а війна в Україні впливає на багато процесів у світі. Минув рік, треба щось сказати/показати.

По-друге, зайняти позицію моральної переваги, при цьому нікого не образивши і не взявши на себе жодних зобов'язань, залишаючи поле для інтерпретацій настільки широким, наскільки це можливо (про всяк випадок).

Те, що опублікували в Китаї - це не план

Позиція "за все хороше проти всього поганого" дозволить Китайській народній республіці продовжувати критикувати США, просувати свій наратив про "справедливий світ", згуртовуючи незахідні держави Півдня та Сходу, і при цьому не займати якоїсь надто вже відвертої позиції щодо України.

Те, що опублікували у Китаї – це не план. Вони самі його називають "позицією", а не планом. Це, скоріше, ідеологічний меседж, що підтверджує позицію, яку Пекін зайняв рік тому, залишаючись при цьому на дистанції. Жодних практичних смислів у наші проблеми він не принесе.

Пекін триматиме дистанцію і використовувати війну для критики США

Отже, не варто його переоцінювати чи чекати на якесь диво. Ставка ключових гравців залишається незмінною: Росія розтягує час і веде війну на виснаження, а Захід очікує весняно-літнього контрнаступу та посилення кризи в російській економіці.

У цьому контексті Пекін триматиме дистанцію. Використовуватиме війну в Україні для критики США. Допомагатиме Російській Федерації точково та акуратно, зберігаючи її залежною та не дозволяючи Путіну швидко та розгромно програти, паралельно намагаючись мобілізувати навколо себе не-західний світ.

Ілля Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"