Супутник Кім Чен Ина не мав військової користі, заявили військові Південної Кореї / фото REUTERS

Військові Південної Кореї знайшли та дослідили фрагменти північнокорейського супутника-розвідника. Він потонув біля західного узбережжя Південної Кореї 31 травня після невдалої спроби запуску. Аналіз уламків встановив, що цей супутник взагалі не мав військової користі.

"Після детального аналізу основних частин космічної ракети-носія Північної Кореї і супутника, які були знайдені, південнокорейські і американські експерти дійшли висновку, що вони взагалі не мали військової користі як супутник-розвідник", - йдеться у заяві військових, яку цитує Reuters.

Початкова оцінка показала, що розвідувальні можливості обладнання супутника були недостатніми з точки зору дозволу і відстеження цілей, розповів експерт південнокорейського інституту науково-технічної політики Лі Чун-Гена.

Відео дня

"Дозвіл оптичного пристрою, що використовується на супутнику, не відповідає вимогам для військового використання", - додав співробітник Інституту політичних досліджень Асан в Сеулі Ян Ук.

У середу, 5 липня, військові Південної Кореї заявили про завершення рятувальної операції, яка почалася після падіння супутника.

Супутник-шпигун КНДР - що повідомлялося

Як писав УНІАН, наприкінці травня Північна Корея оголосила, що створила перший військовий супутник-шпигун, а лідер Кім Чен Ин схвалив останні приготування до запуску, який у підсумку виявився невдалим.

КНДР попереджала японську берегову охорону про запуск супутника в період з 31 травня по 11 червня, у зв'язку з чим Японія приводила в бойову готовність свою систему протиракетної оборони та заявляла, що зіб'є будь-який об'єкт, що загрожує її території.

Аналітики зазначали, що супутник є частиною програми технологій спостереження, в яку входять безпілотники, призначені для поліпшення його здатності вражати цілі в разі війни.