США наклали вето на резолюцію ООн про припинення вогню в Газі / фото ua.depositphotos.com

Сполучені Штати Америки наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН про гуманітарне припинення вогню в Секторі Гази в війні між Ізраїлем і ХАМАС.

Як пише Reuters, за проект резолюції про негайне припинення вогню в Секторі Гази з гуманітарних міркувань, внесений ОАЕ, проголосували 13 з 15 членів Ради Безпеки, Великобританія утрималася. Однак США наклали на документ вето.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав Радбез підтримати пропозицію.

Відео дня

Відзначається, що Сполучені Штати та Ізраїль виступають проти припинення вогню, оскільки вважають, що це принесе тільки користь ХАМАС. Натомість Вашингтон підтримує паузу в боях, щоб захистити цивільне населення та дозволити звільнити заручників.

Заступник посла США в ООН Роберт Вуд заявив РБ ООН, що проект резолюції являє собою поспішний, незбалансований текст "який відірваний від реальності".

"Ми не підтримуємо заклик, що міститься в цій резолюції, до нестійкого припинення вогню, яке тільки посіє насіння наступної війни", - сказав Вуд.

США запропонували суттєві поправки до проекту, в тому числі засудили теракти ХАМАС 7 жовтня, в результаті яких, за словами Ізраїлю, загинули 1200 осіб і в результаті яких 240 осіб були взяті в заручники.

Ситуація в секторі Газа - що відомо

Наприкінці листопада Ізраїль і ХАМАС уклали угоду про тимчасове припинення вогню. Базова угода передбачала 4 дні тиші з обох сторін, звільнення близько 50 Ізраїльських заручників у чотири етапи в обмін на звільнення з ізраїльських в'язниць близько 150 палестинців. В обох випадках йшлося про звільнення жінок і дітей, але ХАМАС звільнив з полону і кількох чоловіків - громадян Таїланду, Філіппін і РФ.

Але вже 2 грудня стало відомо, що ізраїльські розвідники отримали наказ повертатися з Катару після того, як переговори про припинення вогню зайшли в глухий кут.

ЗМІ писали, що зараз терористи облаштовують свої позиції саме в цивільних районах сектора, тому атаки ЦАХАЛ можуть призвести до значної кількості жертв серед цивільного населення. 

Вас також можуть зацікавити новини: