Кім Кардашьян бере участь в пропагандистській війні за Нагірний Карабах / Фото: REUTERS

На тлі посилення боїв між Азербайджаном і Вірменією розгорілася також інтенсивна пропагандистська війна, мета якої здобути моральну перевагу. Її посилюють азербайджанські гроші від продажу нафти, соціальні мережі, а також велика й впливова вірменська діаспора.

Про це пише Bloomberg. Мало не одразу після відновлення бойових дій в Нагірному Карабасі обидві сторони конфлікту почали інтенсивне змагання за прихильність урядів й громадської думки. Навіть голлівудська телевізійна зірка Кім Кардашьян-Вест, яка має вірменське походження, вступила в цю битву.

Читайте такожForeign Policy: Авантюра Туреччини в Нагірному Карабасі може розірвати НАТО зсередини"Будь-ласка, поширте цю новину. Вірмен в Арцаху атакують", - написала вона у низці повідомлень у Twitter, де в неї 67 мільйонів підписників. Видання звертає увагу на те, що Кардашьян використала вірменську назву для Нагірного Карабаху й поширила посилання на петицію до Конгресу США з вимогою схвалити санкції проти Азербайджану "за воєнні злочини".

Азербайджанські прикордонники "розгорнули наступ" в соціальних мережах того ж дня. Вони поширили відео, на якому рок-гурт у військовій формі співає патріотичний гімн Ates на тлі танків, військових літаків, ракетних систем й маневрів гелікоптерів.

З того моменту кожна зі сторін створила низку відео-роликів, справжність яких викликах сумніви. Вони нібито повинні "довести", що "інша сторона" бомбардує мирні райони чи наймає "терористів". Азербайджан звинувачували в тому, що її турецький союзник присилає на підмогу бійців з Сирії. У свою чергу, Вірменію запідозрили у використанні курдських сил з півночі Сирії, яких в Туреччині називають терористами.

Моніторингова група з Сирії нещодавно надала докази, які підтверджують присутність сирійських найманців у Азербайджані. Вона також надала дані про втрати серед них. Участь курдів у війни в Нагірному Карабасі досі не підтверджена.

З загостренням конфлікту почалося традиційне урядове лобіювання в Парижі, Москві й Вашингтоні. Адвокати обох сторін намагаються залучитися підтримкою впливових гравців. Але водночас низка юристів, студентів й бізнесменів розгорнули кампанію через електронну пошту, намагаючись вплинути на коментаторів.

Читайте такожCNN: У Росії є причини відвернутись від Вірменії на війні з АзербайджаномКонкуренція тверджень створила отруйне середовище, в якому будь-яка збалансована позиція знищується. Про це виданню сказав експерт з питань Кавказу аналітичного центру Carnegie Europe Томас Де Ваал. Він опинився під шквалом атак в Twitter після того, як обережно збалансоване інтерв'ю отримало заголовок: "Азербайджан почав першим".

"Триває дуже токсична інформаційна війна, особливо у соціальних мережах. Гадаю, вона націлена не лише проти іншої сторони, а на залякування всіх, хто просуває сигнал на підтримку миру. Це, вочевидь, небезпечно, тому що так важче знайти компроміс", - сказав Де Ваал.

У заявах й інтерв'ю після початку боїв президент Азербайджану Ільхам Алієв говорив про майже 30 років вірменської окупації спірної території. Він наполягав, що перемир'я бути не може, поки Вірменія не погодиться на графік виведення військ з Нагірного Карабаху. Вірменські сили взяли під контроль, заселений етнічними вірменами" в ході війни, яка закінчилася перемир'ям в 1994 році. Тоді 20-30 тисяч людей загинули, а близько мільйона були змушені переселитися.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян намагається привернути міжнародну увагу до втручання Туреччини. 5 жовтня в інтерв'ю Sky News він сказав, що відновлення бойових дій в Нагірному Карабасі - це "політика продовження геноциду вірменів і політика відновлення турецької імперії".

Туреччина заперечує свою участь в боях, хоча відкрито підтримує Азербайджан. Обидві палати Конгресу США в 2019 році визнали геноцидом масове вбивство 1,5 мільйонів вірмен в османській Туреччині у 1915 році.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Жителі Нагірного Карабаху бояться бійні й думають про втечу у ВірменіюІсторична трагедія може бути однією з причин, чому пропагандистська війна між вірменами й азербайджанцями може здаватися однобокою. Вірмени масово тікали за кордон, зокрема у Францію й США. Там вони і їхні нащадки десятиліттями добивалися визнання бійні більш ніж сто років тому геноцидом. Це призвело до утворення добре організованого вірменського лобі у Вашингтоні, чий вплив може позмагатися з грецьким і єврейським.

Мережа азербайджанського лобі здається слабшим. Баку певний час отримував користь від альянсу США з Туреччиною. Але вплив Анкари останнім часом скоротився, оскільки відносини з Вашингтоном переживають напругу через турецькі операції в Сирії й закупки зброї в Росії. Але навіть попри це, президент Раджеп Таїп Ердоган зберіг особисті зв'язки з президентом Дональдом Трампом.

У Азербайджана теж є свої прихильники за кордоном. А доходи від продажу енергоносіїв дозволили йому покращити сприйняття іншими урядами й позбутися іміджу автократії, яка порушує права людини.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.