Поки увага української громадськості спрямована на показові виступи в Конгресі США (там передвиборна кампанія – повиступають на публіку і приймуть все що треба, хоч і в останній момент), якось непомітно пройшла поїздка Путіна в Саудівську Аравію і Об'єднані Арабські Емірати, а також візит президента Ірану в Москву. Але ж це важливі візити як для Кремля, так і для України і США. Тому що від них залежатиме, як довго ще РФ зможе тероризувати українців.

Чому росЗМІ так мляво висвітлюють арабський вояж свого вождя? Тому що для Кремля це соромно. Вони довго всіх переконували, що їздити по світу з неоголошеними візитами (тобто, приховано), ночами, просити кредити і поступки – це все ознаки "несуверенного" держави, що не сумісно з "величчю". А ще тому, що сам візит до Аравії викликає питання про платоспроможність РФ у 2024 році.

Головна тема переговорів - ціни на нафту і прив'язані до неї ціни на газ, бензин і всю паливну лінійку

Відео дня

За словами Кирила Дмитрієва, глави російського фонду прямих інвестицій, в ході візиту російська делегація має намір попросити тільки у Саудівської Аравії 1 трильйон рублів (в еквіваленті). Про ОАЕ і Іран він не уточнив, але там теж є, про що клянчити – без "паралельного імпорту" з ОАЕ (контрабанди технологій із Заходу) і зброї з Ірану (реекспорт технологій з Китаю) Кремль в принципі не зможе воювати. Принаймні, як більш-менш сучасна країна, а не в стилі "діди воювали".

Але головна тема переговорів - ціни на нафту і прив'язані до неї ціни на газ, бензин і всю паливну лінійку. Це критично важливе для Кремля питання, тому що їх бюджет-2024 розрахований на ті нафтові котирування і курс рубля, які були на момент написання законопроекту в жовтні.

Російська Urals тоді коштувала, нагадаємо, майже $85 за барель, а зараз вже $60, і продовжує зниження. Це "стеля цін", встановлена для нафти з РФ цивілізованим світом.

Є ще російський сорт нафти ESPO, порівнянний за ціною з Brent, але він продається, головним чином, в Азії і в набагато менших обсягах, тому що доводиться продавати її або тим, хто готовий купувати з великою знижкою, або шукати посередників, які забирають собі левову частку прибутку як "плату за ризик".

Передбачається, що ліцензії "обрубають" левову частку "паралельного імпорту" для РФ

Продажі чорного золота танкерами, які не звертають увагу на санкції, також не радують росіян останнім часом. Під тиском США, страховики і посередники різко втратили інтерес до російської нафти, ціна якої вище "стелі" ($60/барель).

Внаслідок "бесід" з представниками американського Держдепу, в ОАЕ також почали розробку так званих "експортних ліцензій" для товарів, які направляються в Росію. Щоб в експорті не було продукції, що порушує санкції, або товарів подвійного призначення. Передбачається, що ліцензії "обрубають" левову частку "паралельного імпорту" для РФ.

В обмін на поступки від ОАЕ і нову "нафтову змову" з Саудівською Аравією з метою зниження видобутку нафти і створення на ринку штучного попиту, Кремль пропонує арабам – зниження активності хуситських піратів, які стають проблемою для судноплавства в Червоному морі, а також зниження загрози з боку іранських так званих проксі ("Хезболла", ХАМАС, "Палестинський Ісламський Джихад") в Перській затоці, що псує всьому світу і тим же арабам торгівлю.

Арабський вояж Путіна - це ознака відчаю і доказ того, що всі попередні переговірники не змогли домогтися потрібного Кремлю результату

А чим торгівля гірша, тим менше попит (і ціни) на нафту. Що ми і спостерігаємо вже 7-й тиждень у вигляді постійного падіння котирувань. Саме тому важливий наступний візит до Кремля президента Ірану – адже це головний інструмент шантажу для арабських монархій з боку Путіна. Він пропонує зберегти для арабських шейхів "пряник" у вигляді величезної "комісії" за "паралельний імпорт" і легалізацію капіталів, але також готує "батіг" у вигляді Ірану і його агресивних маріонеток в регіоні.

Арабський вояж Путіна - це ознака відчаю і доказ того, що всі попередні переговірники не змогли домогтися потрібного Кремлю результату. А без цього бюджет-2024 в РФ просто нездійсненний. Адже спочатку пропаганда вставила в законопроект нереальні цифри (зате "красиві", під вибори), а тепер їм треба всю економіку "підігнати" під свою ж пропаганду. Це називається "хвіст виляє собакою".

За останніми даними, в листопаді бюджет "немитої" отримав майже 962 мільярдів рублів нафтогазових доходів, що на 23% (майже на чверть!) нижче показників минулого року. І цей тренд зберігається.

При цьому, Кремль анонсує на 2024 рік безпрецедентне збільшення витрат на війну. Однак під призмою падіння цін на нафту і крутого піке рубля, ці цифри викликають сумніви в своїй реалістичності.

На момент прийняття бюджету на поточний 2023 рік Кремль запланував на військові потреби майже 5 трильйонів рублів або $84 мільярдів за актуальним на той час курсом. Але ці ж 5 трильйонів за поточним курсом - це "всього" $53,8 мільярдів.

Нафти на ринку просто занадто багато, а світове виробництво сповільнюється

На наступний рік Росія замахнулася відразу на 10,8 трильйонів рублів військових витрат. За курсом 80 руб/дол. це $135 мільярдів, а при 100 руб/дол – вже $108 мільярдів, що теж багато. Але за однієї умови - якщо рубль знову не впаде вдвічі, як у 2023-му. Інакше сума повернеться до все тих же російських $50-60 млрд.

Компенсувати ці втрати "болотного" бюджету можна підвищенням податків, кредитами (які за кордоном не дають, а всередині РФ закредитованість вже рекордна) або опустивши курс рубля. Перший інструмент залишать на період після виборів. Другий - майже вичерпаний у 2022 році. Якщо провокаціями і поступками арабам не вдасться "розгойдати" ціни на нафту, то платоспроможність РФ буде сильно підірвана. Залишається тільки "обнуляти" рубль.

Безумовно, це не означає, що гроші у РФ закінчаться зовсім. Але досвід СРСР після Афганістану, Російської імперії після 1915 року і навіть Івана Грозного в XVI столітті показують, що "псування рубля" супроводжує військові провали Московії, крах економіки і незмінно веде до бунтів. Пригожин вже вказав шлях.

Шанси на те, що "Захід кине Україну" зараз нижче, ніж те, що рубль і ціни на нафту в 2024 році продовжать падіння. Нафти на ринку просто занадто багато, а світове виробництво сповільнюється. Тоді як американці закінчать свої політичні ігри і проголосують за все, що важливо для США – в тому числі, за допомогу Україні. Як завжди, в останній момент.

А ось перспективи роздутого "передвиборного" бюджету, зверстаного під нереальні показники – це завдання "із зірочкою".

Тепер ви розумієте, чому росЗМІ описують в сотий раз, як араби зустріли Путіна, але ні слова не говорять про те, як його проводили – тому що згадувати про провали їм не хочеться.

Андрій Попов