Путін може скористатися можливістю напасти на країни Європи / колаж УНІАН, фото REUTERS

Європейські країни повинні "збільшити інвестиції у виробництво боєприпасів" проти військової загрози з боку Росії в тому випадку, якщо США не зможуть ефективно посилити Європу, сказано в звіті Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI).

У своїй статті професор Джастін Бронк, старший науковий співробітник з авіації та технологій у галузі військових наук в RUSI, стверджує, що члени НАТО повинні "примушувати структури протидіяти ключовим наборам місій, щоб надійно утримати Росію від використання зіткнення між США і Китаєм в кінці 2020-тих років як можливість порушити статтю 5 в Європі".

Бронк каже, що, хоча союзники по НАТО "зі зрозумілих причин стурбовані необхідністю підтримки України", ряд короткострокових проблем "відвернули політичну і громадську увагу від зростаючої небезпеки ще більш серйозного конфлікту в найближчі роки".

Відео дня

"Простіше кажучи, Росія зараз перевела свою економіку на військову основу. Виробництва в США недостатньо для поповнення власних запасів і задоволення потреб України, а європейські країни намагаються впоратися зі все більш небезпечною ситуацією, використовуючи нестійку оборонну і промислову позицію в мирний час", - написав він.

Він попереджає, що американські військові "все частіше стикаються із загрозою, яку вони не можуть подолати, з боку китайських сил в Індо-Тихоокеанському регіоні", і в разі зіткнення між двома країнами "Європа залишиться вразливою для одночасної військової агресії з боку Росії".

Професор зазначає, що Європа, за винятком Польщі, "не змогла зробити необхідні інвестиції в збільшення промислового виробництва і витрат на оборону", і це відбувається в той час, коли Китай проявляє сильну зацікавленість у підтримці Росії.

"Що ще більш важливо, єдиний ймовірний сценарій, при якому Росія може безпосередньо атакувати європейську країну НАТО, - це одночасне протистояння або реальний конфлікт, в результаті якого сили США в основному зосереджені в Індо-Тихоокеанському регіоні", - пише він.

"У разі такої військової конфронтації з Китаєм в середині-кінці 2020-х років у Росії буде сильний стимул скористатися унікальною можливістю зруйнувати НАТО, в той час як США не зможуть ефективно зміцнити Європу", - додав аналітик.

Бронк пише, що для стримування цієї одночасної загрози європейські країни, включаючи Великобританію, "повинні терміново інвестувати в значне збільшення виробничих потужностей з виробництва артилерійських боєприпасів, запасних частин і ракет ППО", необхідних для того, щоб Україна продовжувала битися. Їй також потрібно поповнити власні "небезпечно виснажені запаси".

Забезпеченість європейських армій - деталі

Бельгійським Збройним силам настільки не вистачає боєприпасів і фінансування, що солдатам "доведеться кидати каміння" незабаром після початку будь-якого конфлікту, сказав Марк Тіс, колишній високопоставлений генерал.

З тих пір як Росія почала повномасштабне вторгнення на Україну в 2022 році, західні уряди направляють до Києва боєприпаси, щоб допомогти йому відбити атаки Москви і зміцнити свою оборону.

Вас також можуть зацікавити новини: