Пригожин продовжує зустрічатися з російськими олігархами після заколоту в РФ / скріншот

Той факт, що власник приватної військової компанії Євген Пригожин досі живий і встигає зустрічатися з російськими олігархами, перебуваючи на території Білорусі, є найвагомішим доказом того, що влада російського президента Володимира Путіна ослаблена. Таку думку висловив політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

"Який найбільший доказ ослаблення влади Путіна? Те, що Пригожин досі живий і не тільки живий, він переміщається. Дивовижні речі, я ж нагадаю, що проти нього було порушено кримінальну справу, причому з якою помпою? Негайно кримінальну справу ФСБ, потім прокуратура негайно підтвердила законність, а потім кримінальну справу закрили", – зауважив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

При цьому Піонтковський зазначив, що навіть якщо Путін накаже арештувати Пригожина, є висока ймовірність, що цей наказ не виконають. 

Відео дня

"Ви ж бачили, як він тремтить від сказу, коли говорить про Пригожина, не називаючи його на ім’я — це найвищий ступінь його ворога. Навального він теж не називає на ім’я, тепер і Пригожина. Але зробити з ним він нічого не може, це нова ситуація", — додав він. 

Політолог також зауважив, що у неділю, 25 червня, приватний літак Євгена Пригожина літав з Білорусі у Санкт-Петербург. Там він зустрічався із російським медіамагнатом Юрієм Ковальчуком.

"Відповідаючи на запитання, а хто ці політичні лідери групи, яку я називаю "партією почесної капітуляції", фронтменом якої є Пригожин, я вказую на Ковальчука. Уся пропаганда говорить про Пригожина як про зрадника, і водночас Пригожин живий і спокійно зустрічається з провідними політиками режиму", – наголосив Піонтковський.

Заколот Пригожина: що треба знати

23 червня Пригожин повідомив, що російські кадрові війська нібито завдали удару по позиціях ПВК. Він оголосив, що йде "зупинити" міністра оборони РФ Шойгу.

Протягом наступних кількох годин ПВК "Вагнер" зайшли до Ростовської області. Вже вранці там лунали постріли, а на дорогах області фіксували колону техніки "вагнерівців". Згодом Пригожиним фактично було встановлено контроль над Ростовом.

24 червня "вагнерівці" дійшли до Московської області. Примітно, що дорогою до Москви найманці Пригожина "приземлили" шість гелікоптерів та літак Іл-22 російських військ.

Однак за 200 кілометрів від російської столиці – Москви – Пригожин несподівано вирішив розвернути колону з військовою технікою після перемовин з Лукашенком, які узгодив президент РФ Володимир Путін. Відомо, що там сторони домовилися, що Пригожин їде до Білорусі.

26 червня на бунт Євгена Пригожина вперше публічно відреагував президент США Джо Байден. Він наголосив, що ні США, ні інші країни Заходу до дій ватажка "вагнерівців" не причетні. 

Вас також можуть зацікавити новини: