Небажання приймати компліменти зовсім не говорить про вашу невихованість / фото ua.depositphotos.com

Як показують дослідження в галузі психології, небажання приймати компліменти не обов'язково є недоліком. Це хороша новина для багатьох людей, які почуваються недорікуватими, отримавши комплімент, а потім картають себе за, здавалося б, неадекватну відповідь.

Як пише BBC, одна з причин, чому не завжди необхідно вчитися краще приймати компліменти, полягає в тому, що деякі компліменти мимоволі ображають, наприклад, компліменти, що ґрунтуються на груповій ідентичності ("Ви виявили хороше лідерство, як для жінки"). Крім того, недоречні компліменти можуть зміцнити стереотипи. Так, наприклад, сексуальні домагання можуть бути замасковані під лестощі.

Психологічні дані свідчать про те, що жінки отримують більше компліментів, ніж чоловіки. Чоловікам роблять компліменти здебільшого за їхні здібності, тоді як компліменти, що ґрунтуються на зовнішності, значно частіше трапляються в жінок. І ці компліменти мають різні наслідки, зокрема й негативні.

Відео дня

Зокрема, компліменти з приводу зовнішності призводять до зосередження уваги на зовнішньому вигляді та спостереження за тілом і негативно впливають на когнітивні здібності. Одним із можливих наслідків є уповільнення мислення співрозмовника.

Так, одне з досліджень засвідчило, що і чоловіки, і жінки, які отримали компліменти з приводу зовнішнього вигляду, згодом показали набагато гірші результати на тестах з математики. Психологи припускають, що компліменти можуть викликати відволікаючу сором'язливість, яка підриває когнітивні здібності.

Інше психологічне дослідження свідчить про те, що компліменти, які ґрунтуються на зовнішності, можуть бути особливо виснажливими для жінок. У дослідженні італійських студентів, що імітувало співбесіду, недоречні компліменти підвищували рівень тривоги і депресії у жінок, але не у чоловіків.

Звісно, існують і особистісні чинники, що впливають на те, як людина реагує на похвалу. Компліменти можуть спровокувати занепокоєння у людей з низькою самооцінкою, оскільки вони кидають виклик їхній самооцінці та змушують їх почуватися незрозумілими. Страх бути негативно оціненим також посилюється у людей із соціальним тривожним розладом.

Але несподіваний комплімент може дестабілізувати будь-яку людину.

"По суті, похвала - це оцінка. Навіть якщо це позитивно, людям не завжди подобається, коли їх оцінюють... це відволікає вас від того, що відбувається. Це змушує вас більше турбуватися про те, що про вас думають інші люди", - кажуть психологи.

Раніше УНІАН писав про 10 фраз, використання яких видає низьку самооцінку в людини.

Вас також можуть зацікавити новини: