Гастроентеролог з Флориди порадила, як зібрати "ранкову тарілку" з користю для кишківника / ua.depositphotos.com

Гастроентеролог з Флориди Керолайн Сойка закликає обачно ставитися до того, чим снідаєш, адже вдала комбінація продуктів дозволить запустити кишківник та задати тон на весь день. 

Доктор сертифікованої медичної установи Gastro Health навела приклади своїх сніданків, які вважає найкориснішими для мікробіома кишківника. Їх описав Parade

Йдеться про кілька продуктів, які можна комбінувати в "ранковій тарілці" на свій розсуд. Серед них Сойка згадала про кефір (або йогурт без цукру), яйця, фрукти, овочі, хліб на заквасці та сир. 

Відео дня

"Яйця та кефір - це чудовий спосіб отримати повноцінний білок, а також корисні пробіотики, які чудово урізноманітнюють мікробіом кишківника", - пояснила вона.

За словами гастроентеролога, кефір сприймають "гарні" бактерії, що існують в нашому мікробіомі. Він є природним джерелом пробіотиків, а також шансом для середньостатистичної людини отримати необхідну дозу користі без потреби приймати харчові добавки. 

Наукові дослідження підтверджують, що кефір підтримує здоров'я кишківника, а також нашого мозку. Про це детальніше йдеться у висновках вчених, опублікованих на National Library of Medicine від 30 червня 2023 року. 

Що стосується яєць, то цей продукт є "золотою жилою" поживних речовин для організму людини: в них є білок, омега-3, а також вітаміни B і D. "Вживання вранці такого високобілкового джерела, як яйця, забезпечує мене постійним джерелом енергії. Це допомагає мені правильно розпочинати день", - пояснює свій вибір Сойка.

Користь яєць також підтверджують висновки науковців. Їх позитивний ефект на здоров'я кишківника пояснюється "холіном" - аміносполукою, яку мають яйця. Про це йдеться в дослідженні вчених від листопада 2021 року. 

Доктор радить проявити креативність та комбінувати ці продукти з яскравими фруктами та овочами. "Ви можете проявити креативність і додати їх у смузі або змішати з омлетом", - каже вона.

Також гастроентеролог підкреслює, що важливо вживати й інші ферментовані продукти, окрім кефіру. Це може бути йогурт, сир (творог), хліб на заквасці.

Водночас Сойка не рекомендує їсти на сніданок "швидкі" продукти: випічку, сухі сніданки (йдеться про пластівці тощо), їжу, що містить багато хімікатів й калорій. "Це може призвести до надмірного росту та дисбалансу "поганих" бактерій у нашому кишківнику", - застерігає вона.

Пропуск сніданку - наслідки нерегулярного харчування

Днями ми також висвітлили думку магістра медичних наук, дієтолога з Нью-Йорка Клера Ріфкіна, який розповів про наслідки нерегулярних прийомів їжі. Зокрема, про те, як може вплинути на організм пропуск сніданку.

Окрім низького рівня енергії, що є доволі логічним наслідком, лікар навів ще кілька неприємних ознак. Серед них є можливі помутніння свідомості. Деталі - в матеріалі

Вас також можуть зацікавити новини: