Олії, які мають низьку точку димлення, можуть зіпсувати смак приготованої їжі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У багатьох із нас вдома є кілька видів кулінарних олій, які використовуються в різних рецептах. При цьому вибір правильних олій для смаження важливий як для смаку, так і для здоров'я, особливо коли йдеться про приготування їжі на сильному вогні. Портал VerywellHealth назвав чотири найкорисніші олії для використання в приготуванні страв і чотири, яких бажано уникати.

Корисні олії для готування, як правило, містять багато ненасичених жирів. Вони також містять корисні сполуки, такі як антиоксиданти, і стабільні за високих температур приготування їжі, що робить їх безпечнішими для регулярного використання.

1. Оливкова олія

Оливкова олія багата на корисні мононенасичені жири, зокрема олеїнову кислоту, жирну кислоту омега-9, пов'язану зі здоров'ям серця і зменшенням запалення. Оливкова олія також багата на антиоксиданти, зокрема на вітамін Е та поліфеноли, які допомагають захищати клітини від стресу, що може призвести до ушкодження та хвороб.

Відео дня

З температурою димлення близько 190-210 градусів оливкова олія підходить для різних методів приготування їжі, включно з обсмажуванням і випічкою. Однак для збереження її поживних якостей найкраще готувати на слабкому або середньому вогні.

2. Олія авокадо

Олія авокадо також багата на олеїнову кислоту, що робить її гарним варіантом для підтримки здоров'я серця і зниження запалення. Вона також містить вітаміни E і K та лютеїн, антиоксидант, найбільш відомий своїми корисними для здоров'я очей властивостями.

Завдяки високій температурі димлення близько 270 градусів олія авокадо є чудовим вибором для високотемпературних методів приготування їжі, таких як смаження та гриль.

3. Кунжутна олія

Кунжутна олія - це багате джерело поліненасичених жирів і антиоксидантів. Зокрема, вона містить сезамолін і сезамін, які можуть допомогти знизити високий рівень холестерину і підтримати здоров'я серця. Кунжутна олія також містить вітаміни E і K, що сприяє її загальному здоров'ю.

Точка димлення кунжутної олії становить від 175 до 230 градусів - залежно від того, чи є вона рафінованою чи нерафінованою, - що робить її універсальною для різних способів приготування їжі, від смаження до поливу салатів.

4. Сафлорова олія

У ній високий вміст поліненасичених жирів, включно з жирними кислотами омега-6, які можуть допомогти підтримувати здоров'я серця і нормальний рівень холестерину. Як і інші кулінарні олії, вона також містить вітамін E.

З точкою димлення близько 175 градусів сафлорова олія ідеально підходить для високотемпературних методів приготування їжі, як-от смаження, тушкування і випікання, без шкоди для її поживних властивостей.

Некорисні олії часто містять багато насичених або трансжирів, піддаються сильній обробці та схильні до окислення, що призводить до утворення шкідливих сполук і сприяє запаленню та серцевим захворюванням.

1. Рибна або водоростева олія

Ці олії багаті на омега-3 жирні кислоти EPA і DHA, але мають низьку точку димлення, що робить їх непридатними для високотемпературних методів приготування їжі.

2. Лляна олія

Лляна олія дуже поживна, але також має низьку точку димлення, що може призвести до окислення і гіркоти під час нагрівання. 

3. Пальмова олія

Хоча вона має помірну точку димлення, пальмова олія може стати шкідливою для здоров'я під впливом високих температур, особливо якщо вона не рафінована.

4. Олія волоського горіха

Ця олія ароматна і багата на омега-3 (зокрема, ALA), але має низьку точку димлення, що робить її більш придатною для використання в заправках, ніж для приготування їжі.

Раніше експерти порівняли між собою оливкову олію та олію авокадо і розповіли, яка з них корисніша.

Вас також можуть зацікавити новини: