Ілюстрація \ REUTERS

Потепління морської води, особливо в лютому цього року, вчені вважають причиною масштабної загибелі коралів найбільшого на планеті рифу.

Читайте такожВчені дізналися, чому Великий Бар'єрний риф втрачає яскраве забарвлення

Мертві корали біліють, і це добре помітно з повітря: протяжні ділянки рифу вражені повністю, хоча є і благополучні ділянки. Дві третини рифу зазнали такої ж шкоди в 2016 і 2017 роках, повідомляє Бі-бі-сі.

Відео дня

Великий бар'єрний риф тягнеться на 2300 км. Він внесений в список Всесвітньої спадщини через "величезну наукову та унікальну природну цінність".

Минулого року влада Австралії була змушена змінити прогнозований статус стану заповідного рифу з "поганого" на "дуже поганий". А 26 березня адміністрація заповідника заявила, що дослідження з повітря показало, що відмирання йде з різною інтенсивністю на різних ділянках рифу. Але в цілому побілілих ділянок більше, ніж в 2016 і 2017 роках.

"Риф тільки починав одужувати, і ось "третій раунд", - сказав старший науковий співробітник заповідника Девід Вейхенфельд. "При глобальній зміні кліматі екстремальні явища, які відображаються на коралі, відбуваються частіше і посилюються, - говорить він, - і шкода для рифу від кожного з них посилюється".

У попередні два рази відмирання торкнулося двох третин території рифу: загинули корали і різноманітні морські тварини, для яких риф є унікальним середовищем проживання.

Однак найбільш популярні у туристів частині Великого бар'єрного рифу - в центрі і на півночі - в цьому році постраждали помірно, говорить доктор Вейхенфельд. Це дає надію на те, що корали повернуться до життя, вважає він.

"Риф - це жива, динамічна система, але коли такі удари йдуть один за одним, рифу все складніше відновлюватися. Це глобальний сигнал до найрішучіших дій для усунення наслідків зміни клімату", - каже австралійський учений.

Середня температура на Землі вже піднялася на 1 градус Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою.

За даними ООН, при підвищенні середньопланетних температур на 1,5 градуса Цельсія вимре 90% існуючих морських коралів.