Вчені називають нинішній стан "паузою" \ фото Depositphotos

Озоновий шар над Антарктидою відновився настільки, що фактично зупинив більшість тривожних змін в атмосфері Південної півкулі.

Читайте такожНад Арктикою вперше утворилася озонова діра розміром як три Гренландії

Як повідомляє науковий журнал Nature, виснаження озонового шару призвело до зміщення високих повітряних течій на південь. Відбулися зміни в характері опадів і, ймовірно, в океанських течіях, передає 112.ua.

Відео дня

"Погодні смуги", які переносять холодні фронти, звужуються до південного полюса, і саме тому в Південній Австралії за останні 30 років кількість опадів зменшилася", - говорить хімік-органік з Мельбурнського університету Ян Рей.

Вчені називають нинішній стан "паузою", адже циркуляції потоків можуть поновитися.

Як повідомляється, викиди вуглекислого газу щорічно продовжують рости і ставлять під загрозу прогрес відновлення озонового шару. У 2019 році антарктична озонова діра досягла свого найменшого річного піку за всю історію спостережень з 1982 року. В останні роки також зросло виробництво озоноруйнуючих хімічних речовин у промислових районах Китаю.

Озоновий шар Землі відновлюється зі швидкістю 1-3% в рік. При таких темпах озоновий шар Північної півкулі повністю відновиться до 2030-го, Південної півкулі – до 2050-го, а полярних регіонів – до 2060 року.

В ООН відзначили, що те, що озоновий шар поступово відновлюється, це результат заборони на використання газів, що руйнують його.