Про покращення екологічної ситуації заявили лише близько 5,5% \ фото ua.depositphotos.com

64% українців вважають, що за останні декілька років екологічна ситуація у місцевості, де вони проживають, стала гіршою.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.

Ще 24% респондентів переконані, що ситуація не змінилася, а про покращення екологічної ситуації заявили лише близько 5,5%. Про погіршення екологічної ситуації частіше говорять на Сході – 73%, натомість у Центрі та на Півдні – по 67–68%, а в Західному регіоні – 44%.

Відео дня

Найчастіше на погіршення екології вказують жителі столиці (76% на противагу 66–69% серед жителів облцентрів та інших міст). Жителі сіл та селищ рідше висловлювали негативні оцінки та дещо частіше говорили, що ситуація не змінюється.

Читайте такожЕкологічну ситуацію на окупованому Донбасі моніторитимуть за допомогою супутників

Опитування свідчить, що серед проблем, які найбільше впливають на їхні родини та оточення, респонденти назвали забрудненість водойм (46%), засміченість побутовими відходами (33%), надмірне споживання хімдобрив (27%), забруднення повітря транспортом (23%) чи промисловими підприємствами (21%). При цьому проблему забруднення водойм істотно частіше згадували на Сході (57% проти 37% на Заході), а для жителів Західного регіону актуальнішою проблемою стала засміченість побутовими відходами (41%), натомість у Центральній Україні цю проблему згадали 28% респондентів, а на Півдні та Сході – по 32–33%.

Крім того, 26% українців вважають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Серед загроз для безпеки країни українці частіше згадують лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Близько 14% українців назвали погіршення екологічної ситуації вагомою проблемою для них особисто. Це контрастує з тим, що українці все більше усвідомлюють важливість охорони довкілля для країни загалом. Однак це очікувано, адже, говорячи про те, що їх хвилює особисто, громадяни називають короткострокові проблеми, з якими вони стикаються повсякденно, а пандемія вочевидь загострила загрозу втрати доходів та недоступності лікування.

Довідка. Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології провели опитування 14 по 24 серпня в усіх регіонах України за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Методом особистого інтерв'ю за місцем проживання було опитано 2001 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Вас також можуть зацікавити новини