Великий бар'єрний риф існує більше 30 тисяч років / фото politeka.net

Великий Бар'єрний риф — найбільша в світі мережа коралових рифів, розташована біля берегів Австралії. Проте його площа стрімко скорочується: за минулі три десятиліття екосистема втратила значну частину коралів.

Про це пише National Geographic.

На риф впливає відразу кілька факторів: тропічні урагани; морські зірки, які харчуються поліпами; підвищення температури води і забруднення океану. Все це призводить до знебарвлення коралів, а це — ознака того, що колонію залишають мікроскопічні водорості, що живуть в їх тканинах. Такий корал стає вразливим і незабаром гине.

Відео дня

Читайте такожЗникаючий Великий Бар'єрний риф щорічно приносить Австралії $4,8 мільярда - експерти

Однак Великий бар'єрний риф існує більше 30 тисяч років, і за цей час клімат на планеті змінювався неодноразово. Досліджуючи розвиток рифу в історичній перспективі, міжнародна група вчених пробурила осадові породи в 16 точках і взяла 20 зразків коралових відкладень, які належать до різних часових відрізків. Потім були проведені ізотопний та інші аналізи, і їх результат дозволяє інакше поглянути на процеси, що змінюють Великий бар'єрний риф.

Згідно з отриманими даними, система рифів пережила кілька масових вимирань коралів, і, крім того, вона адаптувалася до змін рівня моря. Зокрема, під час льодовикових періодів рівень моря і його температура перебувають на мінімальних рівнях (приблизно на 118 метрів нижче, ніж зараз), і в цей час риф «відповзав» до зовнішньої межі шельфу. Але з відходом льоду і зростанням температури корали починали рухатися у зворотний бік, захоплюючи території, які ставали для них комфортними. Справа в тому, що підйом рівня моря призводить до збільшення швидкості формування карбонатних відкладень, що погіршує якість води, але риф навчився оперативно реагувати на нові умови.

В цілому зміна екосистем Великого бар'єрного рифу відбувалася п'ять разів за 30 тисяч років.