Хун-я-ча — дика чайна рослина, поширена тільки у вузькому гірському регіоні на висоті від 700 до 1000 метрів в декількох сусідніх селах на півдні провінції Фуцзянь.
Місцеві вважають, що вживання цього чаю може знизити внутрішній жар, вилікувати застуду, позбавити болю в шлунку й багато іншого. Однак, враховуючи вузьке розповсюдження, детальна інформація про хун-я-ча відсутня, передає Naked Science.
У новому дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry, доктор Чень зі співавторами охарактеризував хімічні компоненти хун-я-ча за допомогою високоефективної рідинної хроматографії.
Читайте такожУкраїна втрачає рідкісні карпатські праліси (відео)
Вони виявили, що листя хун-я-ча містять деякі сполуки, що потенційно зміцнюють здоров'я, і в них практично відсутній кофеїн.
"В звичайному чаї основні пуринові алкалоїди і катехіни — це кофеїн і катехіни цис-ряду; у хун-я-ча, навпаки, переважно містяться транс-катехіни, теобромін і практично непомітний кофеїн", — пояснюють дослідники.
Вивчивши рослину, команда виявила, що у хун-я-ча є мутація в гені, відповідальному за кофеїн-синтазу — фермент, що сприяє виробленню кофеїну в більшості чайних рослин.
"Хун-я-ча з природними низькими рівнями кофеїну потенційно може стати популярним напоєм завдяки унікальному складу і користі для здоров'я", — підсумували вчені.
Раніше нове дослідження американських медиків показало, що навіть люди, які випивають по 8 чашок в день, живуть трохи довше тих, хто не п'є каву зовсім.