Указатель перед въездом в Чернобыль в июне 1988 года / УНИАН

Про це заявив голова Державної інспекції з ядерного регулювання (Держатомрегулювання) Сергій Божко, повідомляє прес-служба відомства.

"Реалізація проекту здійснюватиметься на високому професійному рівні відповідно до національних вимог з безпеки, що ґрунтуються на документах МАГАТЕ, WENRA і кращій міжнародній практиці", - сказав Божко.

Читайте такожПорошенко: Україна зобов’язується у визначені строки добудувати конфайнмент на ЧАЕС

Відео дня

При цьому він повідомив, що в 2014-2015 роках в рамках міжнародного проекту спільно зі шведськими фахівцями було вдосконалено вимоги щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом, а в грудні 2014 року в рамках співпраці Держатомрегулювання і Комісії ядерного регулювання США вітчизняні фахівці проводили семінар з питань ліцензування сухих сховищ відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП).

"Від України було задіяно кращих фахівців галузі. Результати семінару стали основою для подальшого вдосконалення вітчизняної нормативної бази з ядерної та радіаційної безпеки, її гармонізації згідно з міжнародними стандартами", - додав Божко.

Також він зазначив, що ліцензування сухого сховища відпрацьованого ядерного палива в Україні буде проводитись не вперше. На майданчику Запорізької АЕС з 2001 року безпечно експлуатується ССВЯП для відпрацьованого ядерного палива шести енергоблоків.

"Жодних проблем з експлуатацією сховища не виникало. Підтвердженням того є позитивні результати першої періодичної переоцінки безпеки сховища в 2005 році. Цього року будуть готові результати другої періодичної переоцінки безпеки об'єкта", - зазначив голова Держатомрегулювання.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в березні висловив намір до кінця 2016 року затвердити проектно-кошторисну документацію з будівництва в Чорнобильській зоні відчуження Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з українських АЕС.

Контракт на будівництво ЦСВЯП між "Енергоатомом" і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal (США) був підписаний ще наприкінці 2004 року, але через ряд причин, зокрема й через зміну політичної кон'юнктури й економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

Раніше президент "Енергоатому" заявляв про перенесення терміну запуску ЦСВЯП на кінець 2018 року через відсутність коштів для фінансування проекту і проблеми з наданням земельної ділянки для сховища.